Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

TEKST I VIDEO: UMJETNICA NATALIJA TIPSAREVIĆ – TIŠINA KOJU „ODSLUŠAM“ U TUNELIMA RAVNE PRIJA MOM ZDRAVLJU I UMJETNIČKOM RADU

Beogradska umjetnica, violončelistkinja i profesorica ovog instrumenta, Natalija Tipsarević, prvi put u Bosanskoj dolini piramida je bila prije pola godine, a ovog petka smo je ponovo sreli u Kompleksu Ravne i kako nam je kazala ovo joj je već treći dolazak.

– Prvi put ovdje sam bila prije šest mjeseci kada smo s dr. Osmanagićem imali divan razgovor u kojem smo čuli kompletnu priču o piramidama i tunelima i već tada sam ostala zapanjena svime za što sam saznala da postoji u Bosni i to je bio lijep doživljaj. Nakon toga sam koristila svaki dolazak u Bosnu da dođem i ovamo u Visoko i ovo mi je treći dolazak u kratkom roku. Malo su se slegli i turistički utisci i sad sam se više okrenula sebi. – priča nam Natalija.

Obzirom da je umjetnica, muzičarka koja ima česte nastupe, potreban joj je mir i posebna priprema za svaki koncert i nastup, a prema onome što smo čuli, izgleda da je sve to pronašla u Visokom.

– Ono što me najviše fascinira pored visoke koncentracije negativnih jona za koje znamo koliko su dobri za ljudsko zdravlje, jeste ta tišina u tunelima Ravne. Mislim da smo svi preopterećeni u svakodnevnom životu i okruženi smo bukom koja loše utiče na psihofizičko stanje, tako da ta tišina koju lijepo odslušam u tunelima Ravne mi jako prija i sigurna sam da se održava na moje zdravlje, ali i umjetnički rad. – otkrila nam je Natalija.

Pitali smo je i o značaju lokacija u Visokom, ne samo za BiH, već i za cijeli region, a i tu smo dobili interesantan odgovor.

– Novak Đoković nije prvi na svijetu zato što igra najbolje tenis, možemo da primijetimo da su u tenisu, ali i mnogim drugim sportovima, glava, razmišljanje i naš um ono što nas vodi. Novak je obišao brojna mjesta na svijetu sa dobrim energijama, ali kaže da je ovo posebno mjesto za njega. Ali on nije jedini, tu su bili i brojni drugi vrhunski sportisti, a cijela ova priča gdje se okupljaju ljudi različitih profesija, ali sa jednom idejom, koja je ljubav prema prirodi, sebi i drugim ljudima, to je ono što mi se ovdje jako dopada. Na kraju, čula sam brojne komentare o bosanskim piramidama, a moja poruka ljudima je da dođu, da vide, pa da onda donesu sud o ovim lokacijama i njihovom značaju za Bosnu i cijeli region. Što se mene tiče, svaki dolazak u Bosnu ću koristiti da dođem i ovamo, a svakako planiram i sa prijateljima namjenski doći ovdje. – kazala nam je Natalija Tipsarević, violončelistkinja i profesorica ovog instrumenta, ali i djevojka selektora naše nogometne reprezentacije, Save Miloševića.

Video prilog pogledajte na Youtube kanalu Press službe Fondacije: https://www.youtube.com/watch?v=dTKqdCPu3lk

Related Video

Zadnje ažuriranje subota, 23 mart 2024 16:45

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved