Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

POZITIVNI DUH KONFERENCIJE O PIRAMIDAMA

U Visokom se od 5. do 10. rujna održava 2. međunarodna znanstvena konferencija o Bosanskoj dolini piramida (ICBP 2011) uz učešće 25 arheologa, geofizičara, antropologa, historičara, fizičara, arhitekata i inženjera ... Konferenciji prisustvuje, osim stručnjaka, i velik broj gostiju, volontera i predstavnika medija, među kojima se, prva dva dana trajanja Konferencije, kao gost organizatora, Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", našao i urednik internetskog magazina Kameleon (* 1).

Znanstvenici iz devet zemalja

Konferencija je okupila znanstvenike iz SAD-a, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Finske i Bosne i Hercegovine(* 2). Oni su proteklih godina vršili arheološka iskopavanja, mjerenja energetskih učinaka bosanskih piramida i pratećih podzemnih tunela, kao i analize uzoraka i radiokarbonska datiranja.

Kamena površina dijela padine Bosanske piramide Sunca nakon (...)

Kamena površina dijela padine Bosanske piramide Sunca nakon uklanjanja zemljanog sloja

 
Protok tisućljeća udružen s erozijom i rastakanjem od  korijenja (...)

Protok tisućljeća udružen s erozijom i rastakanjem od korijenja stabala, ali i uništavanje od strane ljudi, uzrokom su nedostatka pojedinih blokova na sjevernoj padini Bosanske piramide Sunca

Prva Međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida (ICBP 2008) održana je od 25. do 31. kolovoza 2008. u Sarajevu. Pedeset pet znanstvenika iz 13 zemalja zaključilo je da je "Bosanska dolina piramida važna arheološka lokacija koju treba intenzivno istraživati.".
Prostrana sonda na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca (...)

Prostrana sonda na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca otkriva betonski plašt koji vjerno prati kosinu piramide

 
Učesnici Konferencije raspravljaju na licu mjesta o podrijetlu (...)

Učesnici Konferencije raspravljaju na licu mjesta o podrijetlu betonskog popločenja na stranici Bosanske piramide Sunca

 

U povodu 2. međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" istaknula je: "ICBP 2011 ima za cilj odgovoriti na pitanje koja je svrha gradnje Bosanskog piramidalnog kompleksa i prapovijesnog Podzemnog labirinta Ravne koji se pruža desetinama kilometara.".

Tijekom trajanja Konferencije odvijala su se istraživanja na novoj (...)

Tijekom trajanja Konferencije odvijala su se istraživanja na novoj sondi Bosanske piramide Sunca na jednoj od rasjednih pukotina - nastavlja se potraga za ulazom u samo srce piramide

 
U selu Gornja Vratnica nadomak Visokog nalazi se tumul koji još (...)

U selu Gornja Vratnica nadomak Visokog nalazi se tumul koji još skriva brojne tajne

 

Sudionik Konferencije je i ekipa TV kanala National Geographic, koja snima epizodu popularnog serijala "Ancient X-files" koji se emitira u 200 zemalja svijeta.

Na tumulu Vratnica otkopani su veliki monoliti teški i do desetak (...)

Na tumulu Vratnica otkopani su veliki monoliti teški i do desetak tona

 
Tek pomna znanstvena istraživanja mogu odgovoriti na pitanje do (...)

Tek pomna znanstvena istraživanja mogu odgovoriti na pitanje do kuda seže graditeljska vještina prirode, a gdje počinje umijeće gradnje prapovijesnih ljudi

 

Izuzetno zanimljive teme

Teme ovogodišnje Konferencije su raznovrsne, ali redom izuzetno zanimljive. Neke se tiču prapovijesnih lokaliteta u svijetu: "Piramide u svijetu i Bosanska doline piramida", "Manje poznate europske piramide", "Otkriće Montevecchia piramida", "Megaliti i misterije Južne Amerike i Pacifika", "Piramida - izvor ili prijenosnik energije?", "Drevna mjesta i zemljina energetska mreža: geodezija ili geomantija? Nauka vs. Intuicija u prapovijesnom svijetu", "Skrivena povijest ljudske rase", "Egzotična energija piramida", "Piramide - čuvari primarne kozmičke vibracije lokalne gustoće".

Dr. Semir Osmanagić upoznaje učesnike Konferencije s otkrićima na (...)

Dr. Semir Osmanagić upoznaje učesnike Konferencije s otkrićima na tumulu Vratnica

 
Učesnici Konferencije na vrhu tumula Vratnica

Učesnici Konferencije na vrhu tumula Vratnica

 

Druge se odnose isključivo na piramidalne građevine u Bosanskoj dolini piramida: "Bosanske piramide, drevni rudnici, bežični prijenos energije i Tesla", "Organski uzorak s Bosanske piramide Mjeseca - radiokarbonsko datiranje, rezultati i analize; arheološka iskopavanja na sondi broj 20", "Mitološki značaj Bosanskih piramida", "Nagib ugla i orijentacija sjevernog obronka Bosanske piramide Sunca (Visočice)", "Prapovijesni petroglif "E" na megalitnom bloku u Bosanskoj dolini piramida i njegovi prapovijesni partneri u Njemačkoj i Italiji - moguća populacija Bosanske doline piramida", "Istraživanje emisije ultrazvučnih valova iz megalitskih struktura u Bosanskoj dolini piramida", "PIP elektromagnetska polja oko Bosanske piramide Sunca".

Pogled na Bosansku piramidu Sunca iz podnožja Piramide Mjeseca - (...)

Pogled na Bosansku piramidu Sunca iz podnožja Piramide Mjeseca - istočna i južna stranica su donekle nepravilne uslijed geološkog rasjedanja i klizanja zemljišta

 
Iz neposredne blizine ni Bosanska piramida Mjeseca ne sliči (...)

Iz neposredne blizine ni Bosanska piramida Mjeseca ne sliči pravilnoj piramidalnoj građevini - uzrok tome su možda (i) mala piramidalna uzvišenja u podnožju

 

Treće su vezane uz mrežu podzemnih prolaza u Bosanskoj dolini piramida: "Mehanički dizajn u Podzemnom labirintu Ravne: struktura i oblik", "Učinci kratkog boravka u Podzemnom labirintu Ravne na čovjekovo bioenergetsko polje", "Odsustvo geopatogenih zračenja u Podzemnom labirintu Ravne", "Topografska istraživanja i GPR analiza nedavno pronađenih struktura u Podzemnom labirintu Ravne", "Konstrukcija i sigurnosni uvjeti u Podzemnom labirintu Ravne".

Uz najvažnije lokalitete Bosanske doline piramide nalaze se (...)

Uz najvažnije lokalitete Bosanske doline piramide nalaze se turističko-informativni centri i(li) male trgovine suvenirima i ugostiteljske radnje

 
Učesnici Konferencije na jednoj od arheoloških sondi Bosanske (...)

Učesnici Konferencije na jednoj od arheoloških sondi Bosanske piramide Mjeseca

 

Konferencija naprednih vizija i ostvarenja

Učesnici i gosti Konferencije obišli su pod vodstvom domaćina dr. Semira Osmanagića najznačajnije lokalitete u Bosanskoj dolini piramida: Piramidu Sunca, Piramidu Mjeseca, Podzemni labirint Ravne i Tumul Vratnica. Također će posjetiti i lokalitet bosanskih kamenih kugli u Zavidovićima i srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk u Vrandučkoj klisuri na rijeci Bosni.

Temeljni ostaci prostorije otkrivene u podnožju Bosanske piramide (...)

Temeljni ostaci prostorije otkrivene u podnožju Bosanske piramide Mjeseca

 
Arheološka sonda na Bosanskoj piramidi Mjeseca s vidljivim (...)

Arheološka sonda na Bosanskoj piramidi Mjeseca s vidljivim popločenjem od pješčenjaka

 

Kao fakultativni program Konferencije, zanimanje je privuklo mjerenje energetskih polja i aure, prije i poslije boravka u Podzemnom labirintu Ravne. U slobodno vrijeme učesnici Konferencije obišli, su u manjim grupama, pojedine lokalitete u Bosanskoj dolini piramida radi dodatnih uvida, istraživanja ili tek lijepog izleta.

Pogled s Piramide Mjeseca na Bosansku dolinu piramida, Visoko i (...)

Pogled s Piramide Mjeseca na Bosansku dolinu piramida, Visoko i Piramidu Sunca

 
Prilazni plato ka vršnom dijelu Bosanske piramide Sunca

Prilazni plato ka vršnom dijelu Bosanske piramide Sunca

 

Kao gosti Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", učesnici Konferencije većinom borave i hrane se u Visokom u hotelu Piramida Sunca. Predavački dio Konferencije održava se dvorani Kina u Visokom. U ovom gradiću srednje Bosne, tek 30-ak kilometara udaljenom od Sarajeva, od otkrića piramida i podzemnih prolaza 2005. godine boravilo je više stotina tisuća, a samo tijekom ove godine nekoliko desetina tisuća turista iz čitavog svijeta.

Novost s vrha Visočice je i početak radova na obnovi zidina i kula (...)

Novost s vrha Visočice je i početak radova na obnovi zidina i kula srednjovjekovne utvrde Visoko

 
Neposredno do Bosanske piramide Sunca nalazi se još jedno (...)

Neposredno do Bosanske piramide Sunca nalazi se još jedno uzvišenje piramidalnog oblika, prozvano Piramida ljubavi

 

2. međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida značajan je doprinos rasvjetljavanju tajni tamošnje prapovijesne baštine, snažan zamah oživotvorenju naprednih vizija i ostvarenja vezanih uz tamošnje piramide i tunele, daljnji poticaj isticanja Visokog kao svjetskog središta arheološkog turizma te važan iskorak u promicanju slike o Bosni i Hercegovini kao zemlji pozitivnih vrijednosti, koja se razvija znanjem, prijateljstvom i u dobroj vjeri.

Gradić Visoko smjestio se u podnožju brda Visočica, koje je (...)

Gradić Visoko smjestio se u podnožju brda Visočica, koje je prepoznato kao Bosanska piramida Sunca

 
Igor Lah iz Zagreba svira na tibetansku zdjelicu u svrhu (...)

Igor Lah iz Zagreba svira na tibetansku zdjelicu u svrhu istraživanja prostiranja zvuka na vrhu Bosanske piramide Sunca

 

Za poželjeti je da i nakon Konferencije u Visokom nastavi živjeti duh znanstveno-istraživačkog rada zasnovanog na neovisnosti, objektivnosti, otvorenosti, suradnji i zajedništvu. Samo takav pristup omogućava spoznavanje istine o prapovijesnoj ulozi bosanskih piramida kao zalog bolje sadašnjosti i budućnosti čovječanstva.

I tijekom trajanja Konferencije iz hodnika Podzemnog labirinta (...)

I tijekom trajanja Konferencije iz hodnika Podzemnog labirinta Ravne izvučene su tone šljunkovite zemlje, čime su otvoreni novi metri davno iskopanih pa zatrpanih prolaza

 

(* 1) Predstavnik Kameleona pozvan je na cjelokupni program Konferencije, od 4. do 12. rujna, na čemu zahvaljuje organizatorima, no zbog spriječenosti istoj je prisustvovao samo do 6. rujna. U Bosanskoj dolini piramida ispred udruge Kameleon prvi su inače boravili Marko Pekić i Branimir Vedrina, koji su u preteči internetskog magazina Kameleon, sajtu gradkarlovac.com, objavili prilog "Otkrića koja već mijenjaju (pra)povijest Bosne".

(* 2) Uz domaćina i predsjedatelja Konferencije dr. Semira Osmanagića, predavači na Konferenciji su: dr. Slobodan Mizdrak (Hrvatska), fizičar, inženjer elektrotehnike i informatičar; mr. Domagoj Nikolić (Hrvatska), mr. Gabriela Lukacs (Austrija), istraživačica piramida; Vinzenco de Gregorio (Italija), diplomirani inženjer arhitekture, pronalazač piramida kod Montevecchia; prof. Lucija Krasovec Lucas (Italija), arhitektica; dr. Ricardo Brett (Italija), arheolog; Janez Pelko (Slovenija), inženjer; David Hatchers Childress (SAD), istraživač megalita u Južnoj Americi; mr. Nenad Michael Đurđević (Italija); dr. Ivan Šimatović (Hrvatska), inženjer elektrotehnike; Hugh Newman (Velika Britanija); Gaibija Ćatić (Bosna i Hercegovina), građevinski inženjer; dr. Eberhard Baumann (Njemačka), biolog; prof. dr. Paolo Debertolis (Italija), doktor medicine i antroplogije; dr. Sara Acconci (Italija); Heikki Savolainen (Finska), inženjer zvuka; Klaus Dona (Austrija), umjetnički kustos i kolekcionar (pra)povijesnih nalaza; dr. Enver Hasić (Bosna i Hercegovina), doktor rudarstva; dr. Ljubo Ristovski (Srbija); Saša Nadjfejl (Srbija); mr. Davor Jandrijević (Hrvatska), fizičar i inženjer elektrotehnike; Goran Marjanović (Srbija), inženjer elektrotehnike. 

Zadnje ažuriranje nedjelja, 11 septembar 2011 19:26

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved