Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Kratka vijest- Volonteri 2022.

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Fondacija ''Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'', kao i prethodnih godina organizuje Volonterski program. U sklopu programa, volonteri iz različitih zemalja svijeta daju svoj doprinos arheološkim istraživanjima na kojima Fondacija djeluje. Početkom mjeseca juna, zvanično je započeo volonterski program za 2022. godinu, a koji će trajati sve do kraja oktobra. Mjesec juni je za razliku od prethodnih godina bio najaktivniji. Nekoliko volontera koji dolaze, i godinama nam pomažu u našem radu,  ponovo je sa nama. Volonteri borave uglavnom u periodu od jedne do tri sedmice, u skladu sa njihovim slobodnim vremenom i godišnjim odmorima. U prva dva mjeseca volonterske sezone, sa nama su do sada je sa nama radilo skoro stotinu volontera. Volonteri dolaze iz nekoliko zemalja svijeta: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nizozemska, Njemačka, Austrija, Engleska, Rusija, Turska, SAD, Francuska, Italija, Švajcarska, Australija, Norveška, Švedska, Danska, Kanada, Brazil, Bosna i Hercegovina.

Ove godine, rad se bazira na čišćenju prolaza tunela, koji su zatrpani rastresitim materijalom. Otvaraju se novi prolazi i sekcije tunela Ravne 3, Ravne 4 i Ravne 5. U tunelima Ravne 4 sprovedena su preliminarna arheološka istraživanja uz korištenje odgovarajućih arheoloških metoda. Preliminarna istraživanja pokazala su da u tunelima Ravne 4 nema kulturnih slojeva. Zbog same pozicije terena, i niskog stropa unutar tunela Ravne 4, radovi u tunelima Ravne 4 će biti stopirani.

Volonterska sezona će trajati i u mjesecu oktobru, gdje očekujemo određeni broj volontera, te ovim putem pozivamo i druge zainteresirane volontere da nam se pridruže i tokom navedenog mjeseca.           

Zadnje ažuriranje subota, 01 oktobar 2022 12:12
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved