Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

MARIE SOPHIE JE KOORDINATORICA VOLONTERA I GLAVNA SPONA IZMEĐU VOLONTERA I OSOBLJA FONDACIJE

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Naredne godine će biti deset godina od prvog posjeta Bosanskoj dolini piramida naše koordinatorice za volontere, Francuskinje koja je u proteklom periodu postala i naša Bosanka, Marie Sophie Gristi. Marie je svake godine u Visokom, koordinatorica je tokom volonterske sezone, a prisjetili smo se njenog prvog dolaska.

– 2014.godine sam putovala zemljama Balkana sa prijateljima i čula sam za piramide u Bosni i Hercegovini. Bila sam iskreno malo skeptična po tom pitanju i tvrdnji o prvim piramidama u Europi. Ipak, kada sam već bila tu gdje jesam, odlučila sam se doći ovamo i vidjeti sve ovo. Posjetila sam tunele, od vodiča čula za program volontiranja i na prvu mi se dopala ideja da dođem i volontiram ovdje. Prvi put kao volonterka sam došla 2015.godine i od tada sam zaljubljena u ovaj projekat, Visoko, Bosnu i Hercegovinu i sve ovdje. – priča nam Marie.

Nakon dvije godine koje je provela kao volonterka, 2017.godine je postala i koordinatorica volontera u Fondaciji. Taj posao obavlja od 2017.godine po dva mjeseca godišnje i iznova se vraća u Bosansku dolinu piramida. Kroz sve ove godine desile su se i brojne promjene u projektu, na lokacijama, ali i među ljudima koji žive i rade u Visokom.

– Ogromne promjene su se desile od tih mojih prvih dolazaka, pa do danas. Izgrađen je predivni park „Ravne 2“ kojeg prilikom mojih prvih dolazak nije bilo. Vidljiv je i ogroman razvoj kompletnog mjesta, sve je više posjetilaca i volontera, ali se polako mijenja i mentalitet lokalnog stanovništva. Ranije nije bilo vegetarijnske i veganske hrane, a sada je ima u skoro svim restoranima, nije bilo smještajnih kapaciteta, apartmana, soba, a danas je ponuda zaista velika. Ljudi koji žive u Visokom su na razne načine odlučili da postanu dio ovog projekta i sve se razvija nevjerovatnom brzinom. – pojasnila nam je Marie Sophie.

Na kraju nam je otkrila i kakva je uloga koordinatorice volontera.

– U osnovi pomažem arheolozima i ostalim kolegama u uspostavljanju što bolje komunikacije s volonterima koji nam dolaze iz cijelog svijeta. Cilj je da postignemo što bolju komunikaciju, harmoniju u radu, a prije svega mislimo na bezbjednost svih naših uposlenika i volontera. Ukratko rečeno ja sam neka vrsta spone između volontera koji dolaze i našeg osoblja. – kazala nam je Marie.

Dodala je i da ovakvo mjesto, energiju i ljude nije nigdje na svijetu vidjela, iako je imala priliku da obiđe mnogo zemalja, te da je ponosna što je dio ovog tima i projekta, kao i da ima želju da dugo godina bude član porodice Fondacije.

Zadnje ažuriranje petak, 07 juli 2023 17:54
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved