Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

BOSANSKE PIRAMIDE PREDSTAVLJENE NA KONFERENCIJI U VOJVODINI

U srijedu, 22. Novembra 2023., u mjestu Selenča, u okolini Bača na sjeveru Srbije održana je Konferencija pod nazivom „Kulturni predeo Bača-šansa za razvoj ruralnog turizma“, a na kojem je učestvovala i Fondacija “Arheološki park Bosanska piramida Sunca” sa svojim predstavnikom.

Skup je organiziran s ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva  na „zlatno runo“ u kojem žive i kako ga iskoristiti. Naime, okolinu Bača karakteriše izrazita raznolikost u pogledu prirodnih i kulturnih karakteristika i sačuvan kontinuitet života i načina privređivanja u trajanju od nekoliko milenijuma. Na ovom malom prostoru do danas je identifikovano preko 350 arheoloških nalazišta.

Kao primjer dobre prakse na Konferenciju je pozvana i Fondacija koju je ovom prilikom predstavljao turistički menadžer Ajdin Ahmetspahić.

On je u jednosatnoj prezentaciji pod nazivom “Bosanske piramide kroz strategije turističke održivosti” upoznao prisutne s projektom bosanskih piramida, hronologijom njegovog razvoja kroz prizmu razvojnog potencijala i turističke transformacije lokalne zajednice te strategija koje su pri tome korištene. Posebnu pažnju posvetio je naglašavanju turističkog potencijala prirodnih i kulturno-historijskih spomenika kojima ovaj dio Balkana obiluje te kako ga adekvatno iskoristiti kao gotov turistički proizvod.

Svi prisutni bili su oduševljeni informacijama i novostima iz Bosanske doline piramida kao i strateškom vizijom rukovodstva Fondacije koje je uspjelo da od neperspektivne sredine napravi turistički biser koji sada godišnje posjećuje na stotine hiljada gostiju iz svih dijelova svijeta, a u korist gotovo svih poslovnih subjekata i djelatnosti u lokalnoj zajednici.

Nakon završetka Konferencije upriličeno je i druženje gdje su prisutni iz javnog, privatnog i civilnog sektora Bača, okoline ali i cijele Srbije pokazali poseban interes za posjetu Bosanskim piramidama i saradnju sa Fondacijom kao ekspertom na polju naučno-istraživačke ali i turističke djelatnosti.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 23 novembar 2023 19:55

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved