Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

PREDSTAVNICI MOK-A, EOK-A I OLIMPIJSKIH KOMITETA ZEMALJA REGIONA POSJETILI BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA

Predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, Europskog olimpijskog komiteta, kao i predsjednici i generalni sekretari olimpijskih komiteta zemalja regije boravili su danas u Visokom.  Povod posjete je bio obilazak Bosanske doline piramida i sadržaja u Arheološko – turističko – sportskom parku „Ravne 2“, koje u posljednje vrijeme koristi sve veći broj bh.sportista, ali i sportista iz regiona. Domaćin je bio pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić, a delegacija je imala priliku poslušati priču o otkrićima, posjetiti Muzej Fondacije, Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, ali i predivni park „Ravne 2“.

– Gosti su bili oduševljeni viđenim, a svaka posjeta našim lokacijama uvijek traje puno duže od planiranog, pa je tako bilo i danas. Mnogo njih je čulo za naš projekat u Visokom, za naše sadržaje, otkrića, i sve ono što radimo. Dobro je što sportisti prepoznaju vrijednost ovih lokacija, koje su spoj arheologije, nauke, energije, duhovnosti, kulture, sporta i brojnih drugih aspekata života. Posebno su bilo oduševljeni time što sve ovo radimo skoro bez ikakve finansijske pomoći i podrške sa strane. – kazao je nakon posjete dr. Semir Osmanagić. 

Među gostima su bili i nekadašnji veliki sportisti regiona, a danas zvaničnici sportskih saveza i olimpijskih komiteta. Među njima i jedno od najvećih imena europske i svjetske košarke Božidar Maljković, koji je danas predsjednik OK Srbije.

– Uvijek kažem da jedan čovjek može da revolucionarno promijeni stvari. To je mnogo puta pokazala sportska praksa, a ovdje imamo sinergiju pameti dr. Semira i Novaka Đokovića. Sve je zaista predivno, a posebno me oduševila priča o humanitarnim aktivnostima i sportskim događajima za djecu iz svih zemalja naše regije. Ovo je fantastična stvar, a priliku koristim da se zahvalim dr. Osmanagiću, OK BiH i našem Sarajevu na predivnom prijemu koji uvijek ovdje imamo. – kazao je čuveni Božidar Maljković.

Domaćini su bili predstavnici Fondacije, kao i Olimpijskog komiteta naše zemlje.

– Gosti su bili impresionirani, većina njih je danas ovdje bila prvi put, prvi put su ušli u tunele Ravne i čuli bezvremensku priču dr. Osmanagića. Poželjeli su ostati što duže u tunelima, doživjeti tu energiju, a nakon kompletne posjete izrazili su želju za još jednom posjetom koja bi trajala duže i obuhvatila sve sadržaje. – kazao je nakon posjete potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Radžo.

Posjetom i viđenim su gosti bili izuzetno zadovoljni, a ono što Fondacija radi u Visokom, pored arheološke i turističke strane, ima veliku ulogu i u sportskom aspektu i podršci, kako vrhunskim sportistima, tako i mladim nadama koje pored finansija, veliki problem imaju sa nedostatkom vrhunskih terena i lokacija za pripreme.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 08 februar 2024 18:54

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved