Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

U NEDJELJU OTVARANJE PAVILJONA POSVEĆENOG STARČEVAČKOJ KULTURI I VUČEDOLSKOJ CIVILIZACIJI U PARKU ‘RAVNE 2’

U nedjelju, 12. maja 2024. u 14:00 sati očekuje nas još jedan vrhunski kulturni događaj. Naime, u parku ‘Ravne 2’ u Visokom bit će otvoren paviljon posvećen Starčevačkoj kulturi i Vučedolskoj civilizaciji. Obje su imale jezgro u današnjoj Slavoniji, između Vinkovaca i Vukovara.

Starčevačka kultura ide uz bok Vinčanskoj civilizaciji po starosti (više od 8.000 godina) i obuhvatala je krajeve širom južne Evrope i sve naše zemlje. Slijedila je Vučedolska civilizacija prije 5.000 godina koja je imala sjajna dostignuća u astronomiji, ekonomiji i duhovnom razvoju. Pružala se od Alpa do današnje Grčke i prethodila je svim drugim civilizacijama.

Na svečanosti će biti inaugurisano umjetničko djelo – Vučedolska vaza, s astronomskom simbolikom koja prikazuje prvi evropski kalendar. Autor je akademski kipar Timur Trako.

Ovim putem pozivamo zainteresovane da prisustvuju ceremoniji otvaranja paviljona koji se nalazi u blizini paviljona sa stečkom a u pravcu Magične šume.

Zadnje ažuriranje petak, 10 maj 2024 06:55

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved