Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

U SRIJEDU DOLAZE ILIRSKE/BOSANSKE VILE U PARK

U srijedu 22. maja 2024. još jedan izuzetan događaj u parku ‘Ravne 2’. U Magičnu šumu dolaze ilirske, slavenske, bosanske vile. Za njih je natkriveni paviljon već izgrađen i nalazi se pri kraju Magične šume.

Tako će od srijede najljepši park u Evropi krasiti još jedan dio našeg kulturnog nasljeđa. Legende o vilama prisutne su i u Hrvatskoj, (devet vila), Srbiji (300 vila), Crnoj Gori, ali i širom Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko stotina godina legende o vilama odigrale su važnu ulogu u spašavanju siromašnih beba koje su majke ostavljale pred vratima bogatijih kuća. Vlasnici tih kuća su usvajale tu djecu smatrajući da su ih vile ostavile.

Svečanost otvaranja paviljona predviđena je za 14:00 sati, a uz legende o vilama i muzičku numeru, prisutnima će se obratiti i autor projekta profesor Darko Šobot, šef Odsjeka kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, te osnivač parka Dr Semir Osmanagić.

Poziv svim radoznalima i dobronamjernim ljudima je otvoren, imati će priliku da osjete energije Gorske vile, Vile Planinke, Crvene vile, Kraljice vila Zlatna i Bosanske vile.

Zadnje ažuriranje utorak, 21 maj 2024 11:09

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved