Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

ĐURO IZ VISOKOG KAO POKLON ODNIO I MALOG DŽASMINA

utorak, 25 juni 2019 13:50 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Mnogobrojni izvođači koji su ove godine bili učesnici i dio „Summer Solstice Festivala“ iz Visokog nose sjajne uspomene, ali i brojne suvenire i poklone koji će ih podsjećati na Bosansku dolinu piramida, a sasvim sigurno jedan od ljepših, unikatnih suvenira, ukrašavat će dom Branka Đurića Đure.

Naime, Visočanka Alisa Mujaknović koja izrađuje rukotvorine i koja je imala i svoj štand u sklopu festivalskog sajma, izradila je nešto neobično i poklonila Đuri odmah po dolasku u park „Ravne 2“.

- Imam tradicionalni obrt „Bogda rukotvorine“ i kada sam saznala da će Đuro ove godine nastupiti na festivalu došla sam na zanimljivu ideju za poklon. Izradila sam tematsku ovcu koja ima karakter i nazvala je Džasmin po liku Džasmina iz popularnih Nadrealista, a kojeg je tumačio upravo Đuro. Dok sam bila manja odrastala sam uz Nadrealiste, a Đuro mi je bio omiljeni lik, pa je tako ideja bila napraviti mini Đuru i obradovati ga. U tome sam uspjela, jer je sjajno odreagovao, obradovao se i rekao: „Fakat liči na mene“. Inače, ovčica je napravljena od 100% bosanske vune, tehnikama pletenja, heklanja i filcanja, unikatno napravljena, a cilj je promocija bosanske vune. Ipak, proizvod nije bio potpun, pošto je puna ideja bila da ovca-Džasmin i govori, a trebalo je da kada je Đuro uzme i pritisne ona kaže onu čuvenu rečenicu: „Džasmine, Džasmine, dira me Hakala…!“. Nažalost, zvučni uređaj koji sam naručila iz Singapura nije stigao na vrijeme da ga ugradim, pa je Đuro dobio samo malog Džasmina, koji ne priča. – ispričala nam je Alisa.

Ni nezapamćeno nevrijeme, ni velika kiša i grad koji su u jednom trenutku preplavili Arheološko-turistički park „Ravne 2“, nisu spriječili stotine gostiju da prisustvuju posljednjem danu ovogodišnjeg „Summer Solstice Festivala“, najboljeg i najkvalitetnijeg do sada.

Đuro i njegova „Đurologija“ do suza su nasmijali nekoliko stotina posjetilaca koliko ih se uspjelo ugurati u Multimedijalnu salu parka „Ravne 2“, dok je dosta posjetilaca Đurine čarolije moglo samo slušati ispred sale, jer je zbog nevremena ova spektakularna predstava morala biti odigrana u zatvorenom prostoru.

Nakon „Đurologije“ zavjesu na ovogodišnji festival su spustili sjajni momci iz benda „Pochko & New Primitives“, izvodeći najveće hitove popularnog Zabranjenog Pušenja, a u koncertu su uživali gosti kojima nije zasmetalo loše vrijeme, kiša, grad, te malo blata koje je uzrokovalo nevrijeme.

Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, mnogobrojna publika je tokom četiri dana trajanja festivala, imala priliku uživati u brojnim predavanjima, ali i muzičkim nastupima bendova i muzičara iz Evrope i SAD-a, kao i nastupima grupe „Sarr E Roma“, Gorana Karana, Bombaj Štampe, „Đurologiji“ i benda „Pochko & New Primitives“.

Ovdje se priča ne završava, nego tek počinje…Dr Semir Osmanagić i ljudi okupljeni oko Fondacije već se pripremaju za narednu godinu i naredni festival…Sigurno je da nas i na narednom festivalu očekuju brojni sadržaji, ali i velike zvijezde, koja će za sada ostati iznenađenje za publiku.

Omer Musić: Aura na slikama!

utorak, 25 juni 2019 12:22 Objavljeno unutar Iz mog ugla

Semire, iznenađen sam aurom oko moga tijela na fotografijama urađenim na početku Magične šume. Šaljem 2 slike aure (vjerujte-nije montaža) i jednu sliku skulpture ONA. Volio bih da i Vi napravite fotografiju na istom mjestu, da vidim radi li se o slučajnosti. Iskreni pozdravi, Omer!

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved