Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

PRIRUČNIK ZA ARHEOLOGIJU - Sead Pilav 
Aktivna SlikaDownload priručnik  1.2 MB   

Mali (neslužbeni) priručnik identifikacije brda (i piramida). 
Dr.Sci. Amer Smailbegović Januar 2006 

  “Hajmo Fato, pokraj Bosne tražit’ zlato” je bila krilatica kada je Bosnom vladala zlatna groznica, a sada kada je pocela “groznica traženja piramida,” u nedostatku krilatice, dolazi ovaj mali priručnik. Semir Osmanagić i Amer Smailbegović su dosada primili oko dvadesetak poruka sa slikama “mogucih piramida” u Bosni, na Balkanu a i šire – i mada neke od slika izgledaju vrlo “piramidalno” sa zemlje – čak i ovlas pogled na topografske karte ili satelitske snimke je dovoljan da razbije iluzije i snove. Ovo je takoer jedno kraće objašnjenje zbog čega se brdo Visočica smatra anomalijom, te zbog čega je pogled na satelitske snimke samo ojačao argumente.

Brda se formiraju prirodnim putem kao produkt vulkanskih, sedimentalnih te tektonskih pojava, a takoer postoje umjetna brda (nasipi, kupe, nekropole, bunkeri itd.). Većina brda ima “kupast” oblik, razlog tome je općeprisutna pojava erozije na planeti. Lirski se kaže da brda oblikuje gruba pesnica vode, a uljepšavaju nježni prsti vjetra i biljki.

Primjer 1 – Vulkanska brda 


 brdo vulkanskog porijekla iz NevadeUzmimo kao prvi primjer ovo brdo vulkanskog porijekla iz Nevade, otprilike iste veličine kao Visočica u Bosni.

Brdo ima neki kvazi-piramidalni oblik kad se pogleda sa zemlje. Meutim evo par elemenata koje ovo brdo ima a koji bi teško trebali biti na piramidi.

Ovo brdo je vulkanskog porijekla. Ima zaravnjen vrh, meutim strane su nejednake (asimetrične) a ima neke od elemenata koje samo vulkan ima: lavu, par mjesta na kojima je lava prodrla kroz površinu. Takoer vulkani su sastavljeni od stijena koje su grube, oštre i najčešće tamne boje (crne, crvene, maslinastozelene).

 

ImageImageImage
Vulkanske stijene: riolit, basalt, andesit

 Ovo brdo još uvijek djeluje piramidalno, ali kada se pogleda iz ptičje perspektive – znatno mijenja oblik. Na ovom snimku se mogu uočiti nepravilnosti na stranama brda.

Strane brda su asimetrične, a vidi se da je i sam vrh relativno grub, a ne zaravnjen.

Primjer 2 – Oblici drenaže

 Radijalna drenaža
 Radijalna drenaža

Neki od manjih vulkana će imati zaobljeniji oblik zbog povećane erozije, što će im dati još više piramidalniji oblik, te ravnije stranice. U ovom slučaju treba obratiti pažnju na tip drenaže brda. Detaljnijim pogledom se mogu primjetiti jaruge na svim stranama brda, što se stručno naziva radijalnom drenažom. 

Čak i erodirane piramide dobro čuvaju svoj oblik i radijalna drenaža nije toliko zastupljena 

 Na topografskoj karti Visočice vidimo samo dva drenažna smjera (plava boja), i to samo na erodiranim stranama. Očuvane strane uzvišenja nemaju vidljive oblike drenaže.

 

Primjer 3 – Rasjedne zone i trouglaste strane

 U zonama rasjedanja često dolaze do vrlo izjašnjene granice izmeu masiva i doline, pogotovo ako je u relativno blizoj geološkog prošlosti došlo do rasjedanja u toj zoni. Na gore navedenom primjeru se može uočiti da neposredno iznad zone rasjedanja, planine često stvaraju trouglaste oblike. Ovo je uzrokovano pomjeranjem tla na rasjednoj zoni, te stvaranjem brana, odnosno pomjeranjem naplavnih zona sedimenata (aluvijalnih lepeza) i erozivnih jaruga. Ove pojave prouzrokovaće trouglaste oblike na strani planine najbližoj rasjedu, te promatraču sa zemlje učiniće se piramidalnim oblikom.  

 Ovo NIJE piramida već trouglasta strana u blizini rasjedne zone (vidi zračnu sliku gore), takoer treba primjetiti radijalnu drenažu. Mjesto: Cortez, Nevada: test-zona za geomorfološko ispitivanje Visočice i Plješevice putem satelitskih snimaka. 

 

Primjer 4 – Erozija i što očekivati od nje

Sedimentarna breča Visočka breča

Na ovom primjeru ćemo pokazati šta zapravo čini erozija. Uzimamo naprimjer dva brda koja imaju strukturu, oblik (kupast) i veličinu sličnu bosanskoj Visočici. Naime, oba brda su približno iste visine (200-ak metara) I sastavljena su uglavnom od sedimentarnih breča i konglomerata (vidi sliku).  

     
Sierra Del Carmen, 
CA  
Visočica, BiH 

Brdo na lijevoj strani nalazi se u zoni koja nema rasprostranjenu vegetaciju ali prima poprilično značajnu količinu zimskih padavina. Uzvišenje je otprilike istih dimenzija, strukture, oblika, geološke grae i godina kao i Visočica. Vrlo je lako uočiti da je brdo prtrpjelo značajnu eroziju u usporedbi sa Visočicom, koja je erodirana uglavnom na prilaznoj strani. Dakle, za neki vid prirodnog brda, sastavljenog od relativno malo-kohezivne breče, očekuje se da će doći do vrlo brze erozije.

     
Jackass Hill, OR  Visočica, BiH 

Ova usporedba je sa brdom sličnog oblika, sedimentarne grae i klime. Ovdje se vidi da je erozija daleko blaža, te da vegetacija definitivno usporava rušenje strana, meutim, isto tako je uočljivo da u prirodnoj strukturi opet dolazi do nejednakog oblikovanja strana. Takoer uočljivo je da često dolazi do grananja strana (krajna lijeva strana), osim standardnih (očekivanih) četiri stranice piramide. 

Mada su geomorfne karakteristike katkada teško uočljive, predstavljaju dobar putokaz ka detaljnijoj obradi terena, odnosno utvrivanje geološke strukture. U prirodnim pojavama sedimentarnih brda i brežuljaka očekuje se da će naslage biti nejednake debljine i vezane za promjene u sedimentarnom okruženju. U umjetnoj strukturi, rijetko kada ima kaotične organizacije, i svi nivoi su ukomponovani namjenski.

Prikaz sedimentarne strukture gore prikazanog brda – uočljive su različite naslage (kaotična struktura). 

 
Prikaz sedimentarne/arheološke strukture Visočice.
  
Repetitivna struktura naslaga na Visočici
 

Dopuna – neke od Bosanskih uzvišenja poslatih kao “potencijalne” piramide:

Vulkansko uzvišenje 
Najvjerovatnije sedimentarnog porjekla

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Budite obaviješteni

RSS  Facebook Pretplatite se na vijesti
 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved