Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

EGIPATSKI HRAMOVI

petak, 02 decembar 2022 08:13 Objavljeno unutar Iz mog ugla

Riječ hijeoglif potječe od grčke riječi hieroglyphikos, koja označava sveto klesanje. Ono što se smatra najsvetijim je život. A znanje o stvaranju života, najsvetije je od svetog.

Današnji čovjek svojim okom i pažnjom teško može obuhvatiti i zapamtiti sve hijeroglife, likove bogova i faraona, te brojne druge detalje isklesane na reljefima tijekom posjeta jednom hramu, a kamoli u svim važnjijim hramovima uzduž Nila. Često su isklesani unuatar i izvan zidova hrama, u nekoliko razina od poda pa visoko prema stropu, a ako prostorija ima okno na stropu, nalaze se i unutar okna, ili duboko ispod površine zemlje.

Nakon prošlogodišnjih otkrića u tunelima „Ravne 3“ koja su obilježila prošlu sezonu, ove godine u Bosanskoj dolini piramida održan je veličanstveni događaj otvorenja Regionalnog teniskog centra i to je događaj koji je obilježio sezonu koja je na izmaku. Upravo sami kraj godine i još jedne uspješne turističke sezone bili su povod za posjet Kompleksu Ravne i razgovor sa čovjekom koji je Visoko i našu zemlju pozicionirao na svjetsku mapu interesantnih arheoloških otkrića i lokacija.

– Ovu godinu obilježilo je otvorenje našeg teniskog centra koje je privuklo nevjerovatnu brojku od 72 medija iz cijelog svijeta, što je nezapamćen događaj u historiji Visokog, ali i naše zemlje. Iz BiH su u tom trenutku otišle pozitivne vijesti u cijeli svijet, za razliku od svakodnevnih kreacija naših političara koje odišu neslogom i nezdravom atmosferom. – govori dr. Semir Osmanagić, pronalazač bosanskih piramida i osnivač Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

Iz godine u godinu i broj turista u Visokom raste, a iza nas je još jedna rekordna turistička sezona.

– 2018.godine imali smo 40.000 posjetilaca, 2019. taj broj je narastao na 50.000, da bi Visoko 2020. posjetilo 74.000 ljudi iz cijelog svijeta. Prošla godina je oborila sve rekorde sa 136.000 posjetilaca, a onda je uslijedila ova godina i novi rekord. Ove godine u Visokom smo imali 150.000 posjetilaca iz cijelog svijeta! Da nije bilo kompleksne situacije u našoj zemlji, ali i cijelom svijetu mi bismo ove godine dostigli i 250.000 posjetilaca. – otkrio nam je Osmanagić.

Pored posjeta iz cijelog svijeta traju i radovi na novootkrivenim tunelima „Ravne 3“ u kojima rade i volonteri iz cijelog svijeta, a kojih je ove godine bilo 150.

– Ovo je jedini veliki arheološki projekat u svijetu koji podržava dolazak volontera, koji ne moraju biti arheolozi, historičari, geolozi, već nakon obuke odmah rade, istražuju, otkrivaju i svi zajedno uživaju u ovom projektu. Ove godine također smo nastavili i sa našim promocijama, koncertima, festivalima i još jednom potvrdili reputaciju koju nosi Park „Ravne 2“, kao oaza kulture, sporta, rekreacije, duhovnog mira i spokoja. – ispričao nam je dr. Osmanagić, a razgovor s njim smo obavili na jednoj od najposjećenijih turističkih lokacija u našoj zemlji, u Kompleksu Ravne, koji u posljednje vrijeme vole nazvati i Distrikt Ravne.

Iako smo ušli u posljednji ovogodišnji mjesec i na nalazimo se na samom kraju sezone, u Fondaciji marljivo rade i grade nove sadržaje, ali i završavaju i uređuju stvari koje su ostale da se urade, kako bi lokacije što spremnije dočekivale goste.

– Ove godine smo uradili možda i najviše toga od početka radova u Kompleksu Ravne. Izgradili smo vrhunske sportske teren, dva nova olimpijska borilišta za odbojku na pijesku i košarku 3 na 3 na kojima planiramo niz aktivnosti u narednim periodu. Proširili smo mobilijar na dječijem igralištu, uredili fontane, a novi infrastrukturni projekti su urađeni u obje doline parka „Ravne 2“. Ovdje imamo oko 2 km potoka koji se ulijevaju u rijeku Bosnu i nakon što naši pokušaji kod viših nivoa vlasti da pomognu uređenje ovih potoka nisu urodili plodom, odlučili smo se vlastita sredstva uložiti u uređenje obaloutvrde. Izgradili smo ukupno više od 1.600 metara obaloutvrde uz korištenje kamenih oblutaka iz naših tunela i rijeka i to će nam mnogo pomoći da se odbranimo od bujičnih poplava koje smo imali u dva navrata i koje su nam nanijele štetu. Još jedan vrijedan projekat je i zamjena drvenih klupa i stolova i postavljanje betonskih čime ćemo dobiti ljepši izgled, ali i dugotrajniji mobilijar. Udvostručit ćemo broj sjedećih mjesta u parku, a također ćemo proširiti kapacitet teniskih terena sa 1.500 na 2.000 sjedećih mjesta. – priča dr. Osmanagić.

Poseban problem već neko vrijeme predstavlja dionica puta prema velikom parkingu i izletištu Ravne koja je neasfaltirana već nekoliko godina, a prašina i rupe na putu stvaraju ogromne probleme svim posjetiocima.

– Kada smo vidjeli da u Programu kapitalnih ulaganja Grada Visoko Fondacija već četvrti put nije uvrštena sa molbom za asfaltiranje ove dionice puta, odlučili smo sami finansirati asfaltiranje puta do ulaza u veliki parking, kao i puta od skretanja prema tunelima Ravne, pa kroz kompletnu Aleju suvenirnica. Time ćemo smanjiti problem koji imaju naši posjetioci, a nadam se potaknuti i nadležne da asfaltiraju taj dio koji će ostati i čijim asfaltiranjem će biti spojena kompletna turistička ruta od Kompleksa Ravne, preko Bosanske piramide Sunca, pa sve do grada. – pojasnio je dr. Osmanagić.

Kako nam je na kraju kazao još nekoliko projekata se odvija, a sve sa željom da posjetioci koji dolaze u Bosansku dolinu piramida primjete nove sadržaje i da ih novi sadržaji privuku. Dr. Osmanagić kaže da na ovaj način žele svima pokazati da se i bez oslanjanja na budžetska sredstva može mnogo toga uraditi i mjesto poput Kompleksa Ravne učiniti privlačnijim i sadržajnijim za goste.

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved