Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

Tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ očistio je novokupljenu parcelu u podnožu sjeverne strane Bosanske piramide Sunca. Proteklih dana, kombinacijom bagera i ljudskog rada uklanjaju se površinski slojevi zemlje i gline u potrazi za sačuvanim betonskim blokovima piramide.

Preliminarni rezultati potvrđuju tvrdnje ranijih vlasnika da se ovdje nemilice miniralo prije nekoliko decenija uz korištenje eksploziva iz obližnjih rudnika, te da su se koristili komadi betona piramide u gradnji lokalnih kuća. Uvale na parceli pokazuju odakle se vadio materijal.

Ipak, pojedini blokovi su ‘preživjeli’ i u narednom periodu će se njihovom čišćenju posvetiti posebna pažnja.

Interesantno je da je utvrđeno prisustvo dolomita i bijelog kristala u većim količinama što je u skladu s ranijim rezultatima na sondi F-1 i na sondi ‘Brid’, kada je utvrđeno da kristal u potpunosti prekriva sekcije piramide. Graditelji su donosili dolomit na piramidu zbog njenih energetskih karakteristika.

IZGRADNJA KONFERENCIJSKE DVORANE U PARKU ‘RAVNE 2’

petak, 17 avgust 2018 13:27 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Arheološko turistički park ‘Ravne 2’ neumitno postaje svjetska atrakcija sa svojim sadržajima i spokojem kojeg nudi.

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je definirala u svojoj projektnoj dokumentaciji izgradnju šestougaone konferencijske dvorane u sjevernom dijelu parka. Taj zahtjev je prihvaćen u Urbanističkoj saglasnosti, jer je riječ o još jednom turističkom sadržaju za posjetioce Visokog.

Konferencijska dvorana će imati 220 kvadratnih metara kapaciteta više od 200 posjetilaca. Fondacija će besplatno ponuditi izdavanje ovog objekta svim onima koji dovode grupe u Visoko i potrebna im je dvorana za predavanja, radionice, jogu, meditaciju, tai-chi, workshopove, koncerte, izložbe i slično.

Razlog što Fondacija neće naplaćivati korištenje ovih usluga je želja da što više organiziranih grupa dođu u Visoko i Bosansku dolinu piramida, te da što duže ostanu.

LJEKOVITA ŠUMA U FUNKCIJI

petak, 17 avgust 2018 13:15 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Ljekovita šuma na Ravnama, otvorila je svoja vrata posjetiocima iz čitavog svijeta. Gotovo svakodnevno dolaze grupe i individualci provjeravajući na kom to novom projektu radi Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

U dubokoj hladovini ljekovitih biljaka i u atmosferi mira i čistog zraka, brojni gosti iz Italije, Holandije, Austrije, SAD, Njemačke i drugih zemalja govore, naglas i u sebi, da smo svi odgovorni za šume, prirodu, zrak, vodu i resurse koje nam pruža Planeta. Potreba da se živi u harmoniji s prirodom ovdje postaje glas razuma i želja svih prisutnih.

U šumi se bilježe zvukovi violine, gitare, kristalnih zdjela i gongova. Opuštanje i meditacija se ohrabruju. Ovaj prostor sa 90% orgonske (životne) energije u zraku, počinje djelovati ljekovito na sve prisutne.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved