Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

200 POSJETILACA U PARKU ‘RAVNE 2’ DRUGI VIKEND U FEBRUARU

četvrtak, 14 februar 2019 13:46 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Vikend u Visokom nudi sjajan izbor za posjet jedinstvenom Arheološko-turističkom parku ‘Ravne 2’. Tako je bilo i drugog vikenda u februaru 2019. Sredinom dana u park su stizali posjetioci iz Visokog i okolnih gradova, te nekoliko stranih gostiju koji su u posjeti piramidama.

Roditelji s djecom su se najviše zadržavali na dječjem igralištu. Mladi parovi, penzioneri i drugi su obilazili Magičnu šumu te pratili radove na čišćenju parka i rekonstrukciji instalacija koje su izvodili radnici Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’.

Dvije stotine posjetilaca je zabilježeno u subotu i nedjelju. Sudeći po ovim brojkama, park ‘Ravne 2’ će biti najposjećeniji visočki lokalitet u 2019.

NOVI PROJEKTI FONDACIJE U PARKU ‘RAVNE 2’

četvrtak, 14 februar 2019 13:31 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Februar 2019. će biti udarnički za radnike Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’. Pod rukovodstvom direktora Fondacije dr. Semira Osmanagića pristupilo se čeišćenju površine od 4.000 kv.m. koja je bila do sada šikara.

Uklonjeni su neugledni žbunovi, potkresano drveće, prikupljene slomljene grane. Grabljama je lišće skupljeno na gomile i zapaljeno. Bagerom je uklonjeno 60 panjeva koji su ostali iza ilegalne sječe proteklih desetak godina.

Ideja je da se ovdje napravi park s nekoliko rekreacijskih staza, klupama i stolovima. Na taj način bi se dobilo dodatnih 100 sjedećih mjesta u ovoj prirodnoj oazi.

U produžetku ove parcele u drugoj dolini očišćena su dva platoa na kojima će u budućnosti biti postavljene nove instalacije: piramida i manji plato za meditaciju.

Mehanizacijom je napravljen novi put unutar parka dužine 120 metara. Njime će biti omogućen pristup kamionima s materijalom kako bi se pristupilo gradnji dvije nove instalacije u sjevernom dijelu parka.

U toku su i redovni radovi na održavanju parka ‘Ravne 2’ kao što je čišćenje korita svih potoka te uklanjanje slomljenih grana od zimskih vjetrova i snježnih padavina. ‘Ministar’ u stopu prati krticu koja ostavlja gomile zemlje iza sebe na površini.

VILJOVIĆ: POBOLJŠANJE STANJA ZA 400 POSTO

četvrtak, 14 februar 2019 13:07 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Zoran Viljović iz Vukovara, Hrvatska, prvi put je u Prahistorijske tunele Ravne došao prije šest mjeseci. Razlog posjeta je bio isključivo zdravstveni. Naime, Zoranu je dijagnosticirana arteroskleroza, začepljenje arterije u nogama.

- Hodna pruga mi je bila od 200 do 300 metara. Nisam uzimao nikakve lijekove za to stanje i želio sam isprobati ljekovitost tunela o kojima sam mnogo čuo – objasnio je Zoran.

U tunelima je proveo sat vremena i po povratku kući, nakon nekih mjesec dana, primjetio je poboljšanje.

- Hodna pruga mi se povećala za 400 posto. Nekada sam prelazio do 300 metara, a sada bez problema pređem kilometar i 200 metara – kazao je Zoran.

Zoran ovih dana ponovo boravi u Visokom, a rezultate ove posjete saznat ćemo uskoro.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved