Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

Ovogodišnji festival povodom ljetnog solsticija otvoren je predivnom ceremonijom pod nazivom  „Golden Sun Pan European Peace Ceremony“  čiji je idejni tvorac „Fondacija Temple Europe“, sa osnivačicom Frouk Riemersma. Riječ je o umjetničkoj ceremoniji mira koja se zove „Golden Suni“, a o kakvoj ceremoniji je riječ pojasnila nam je sama osnivačica ove fondacije.

- Želimo da razvijemo mrežu mira, sreće i jedinstva u svim državama Evrope. Mi imamo dosta povezanosti u ekonomskom, finansijskom i političkom smislu, ali nam treba da se povežemo u onom pravom smislu, kao ljudi. Umjetnost je pravi način da to prakticiramo, a zbog toga i putujemo Evropom, gdje izvodimo ovaj performans, kako bismo napravili konekciju među ljudima. – priča Frouk.

Do sada su bili u Italiji, Švedskoj, Španiji, Holandiji, Njemačkoj, BiH, a nakon Visokog naredna destinacija je Rusija, 24.jula

- Imamo iscrtan šablon, imamo slagalice, ukupno 52 komada, od kojih 51 simbolizira države Evrope. Ceremonija se izvodi na način da učesnici podižu jednu po jednu slagalicu, predstave se, te kažu koju zemlju predstavljaju (zemlja ispisana na slagalici). Slagalice redamo na šablon, s lijeve na desnu stranu, spiralno, a posljednja 52.slagalica predstavlja Evropu i neku vrstu zajedništva. Na kraju se svi uzmemo za ruke i na taj način imamo spiralnu energiju koja ide prema nebu. Na kraju umjesto šablona imamo iscrtano zlatno, okruglo sunce, koje ima veze sa našom spoznajom, s našom svjesnošću, našim zajedništvom. – pojasnila nam je Frouk.

U karavani koja je stigla u Visoko ukupno je devet ljudi, a taj broj se mijenja, ovisno o putovanju.

- Imamo svoju fondaciju i sav novac koji dobijemo kroz donacije koristimo za ovo povezivanje, za promociju mira, ljubavi, zajedništva. Ovo je naše hodočašće. Posjećujemo jednu po jednu zemlju, evo na red je došla i Bosna, a namjera nam je da obiđemo sve i jednu državu u Evropi, da dođemo u svaku zemlju. Inače, ljudi su oduševljeni, imaju osjećaj da mogu nešto da urade, za sebe, svoju zemlje, za Evropu i svijet, a niko od njih ne želi sukobe, ratove i probleme. Na kraju, bitno je reći da u ceremoniji mogu da učestvuju svi, od male djece, do onih najstarijih, otvoreni smo za sve ljude. – kazala nam je Frouk Riemersma.

OTVOREN FESTIVAL U POVODU LJETNOG SOLSTICIJA

petak, 22 juni 2018 11:54 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Pozitivna energija stotina prisutnih gostiju u Arheološko-turističkom parku „Ravne 2“ uspjela je rastjerati tamne oblake i kišu koji su se nadvili nad Bosanskom dolinom piramida, i u sjajnom raspoloženju započeti ovogodišnji festival povodom ljetnog solsticija.

U četvrtak 21.juna 2018. sve je odisalo pozitivnom energijom i ljubavlju u parku „Ravne 2“, a festival je počeo predivnim performansom fondacije iz Holandije na čelu sa Frouk Riemersma, „Golden Sun Pan European Peace Ceremony“. Ceremonija  Golden Suni izvedena je zlatnim slagalicama, a posjetioci parka i festivala su bili i dio te ceremonije koju je otvorio direktor Fondacije Semir Osmanagić. Kraj ceremonije poslužio je i da svi zajedno iz Visokog pošalju poruke mira i ljubavi.

Nakon te ceremonije i zvanično je otvoren ovogodišnji festival, a otvorila ga je programska direktorica parka „Ravne 2“, Azra Ohran Zubić, koja se zahvalila svim posjetiteljima i učesnicima i poželjela im dobrodošlicu u Bosansku dolinu piramida.

Nakon otvorenja na ljetnoj pozornici parka nastupili su Centar „Manas“ iz Ljubljanje sa svojim performansom, zatim Legendarni Braco iz Hrvatske sa „Silent Gaze for World Peace“, Branka Božić sa pratećom grupom iz Slovenije, dok su na kraju prve večeri festivala publiku razdrmali članovi benda Sar e Roma.

Bio je ovo još jedan predivan dan u jedinstvenom parku „Ravne 2“ i sjajan početak ovogodišnjeg festivala, a drugog dana festivala (petak, 22.juni) očekuje nas nastup KUD „Visoko“, te još jedan nastup slovenačke muzičarke Branke Božić.

Pored bogatog programa koji prati ovogodišnji festival u parku „Ravne 2“ koji se održava povodom prvog dana ljeta i ljetnog solsticija, brojni posjetitelji koji su na festival stigli već prvog dana, ove godine mogu uživati i u do sada najbogatijoj ponudi sajma koji se održava također na prostoru parka.

- Ove godine imamo najbogatiji sajam do sada, sa najboljom ponudom i sa preko 60 izlagača koji nam dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine. Tu su izlagači i proizvođači iz Krajine, Srednje Bosne, Hercegovine, iz velikog broja gradova cijele zemlje. I taj sajamski prostor pokušali smo ove godine još ljepše rasporediti, pa tako imamo dio koji se odnosi na organsku proizvodnju, zatim tu su izlagači koji nude prirodne preparate, med, nakit, rukotvorine, a u sklopu sajma imamo i mini sajam minerala i kristala, tako da za svakoga imamo ponešto za ponuditi. – kazala nam je programska direktorica parka „Ravne 2“, Azra Ohran Zubić.

Bitno je napomenuti da je sajam otvoren prvog dana festivala, te da izlagači, njih preko 60 svoje proizvode predstavljaju tokom trajanja festivala, dakle sve do nedjelje. Po onome što smo uspjeli vidjeti i obići prvog dana festivala, ponuda je izuzetno bogata, izlagači su zadovoljni, kao i brojni posjetitelji festivala i sajma.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved