Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

Tokom prošle sedmice održan je peti po redu „Sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva“ u Sarajevu na kom se između ostalih predstavila i Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca sa svojim opusom knjiga dr. Semira Osmanagića, promotivnim materijalom iz doline piramida, štampanim katalozima i letcima kao besplatnim  informativnim materijalom.

Gosti Sajma su zainteresovano prilazili štandu Fondacije s pitanjima o novim otkrićima i pozitivnim komentarima onih koji su već bili. Dobra vijest je i da je ostvarena nova saradnja i umrežavanje sa drugim izlagačima koji su bili zainteresirani za saradnju sa najaktivnijom arheološkom destinacijom u svijetu.

Poslednji dan Sajma privrede održana je i prezentacija u centralnom dijelu izložbenog prostora gdje je koordinator vodiča Ajdin Ahmetspahić tokom polusatne prezentacije govorio o najznačajnijim otkrićima i enormnom turističkom potencijalu u Visokom. Dotakao se i neiskorištenih turističkih destinacija u okviru segmenta Fondacije koji se bavi promocijom arheološkog turizma u BiH obzirom da je ova grana privrede u našoj zemlji gotovo u potpunosti zanemarena, a svijest o historijskom bogatstvu nije dovoljno aktivirana među domaćim stanovništvom.

Nakon Sajma privrede nastavlja se promotivna akcija pa će Fondacija učestvovati i na 14. Zimskom salonu knjiga koji se održava u sarajevskoj Skenderiji od 13. do 24. decembra 2018.

Na štandu će se moći naći naslovi autora direktora i osnivača Fondacije dr. Osmanagića o bosanskim piramidama, arheološkim lokacijama na Bliskom istoku, energetskim tačkama i piramidama širom svijeta, drevnim civilizacijama američkog kontinenta i druge. Knjige su na engleskom, bosanskom, njemačkom i francuskom jeziku. Pored knjiga koje će se na ovom Sajmu moći naći po jedinstvenoj cijeni sa preko 50% popusta, gosti će se moći i informirati o najnovijim pronalascima u dolini bosnaskih piramida i turističkim obilascima arheoloških lokacija u Visokom kroz dežurne uposlenike Fondacije. Bit ce podijeljena i veća količina ovogodišnjih turističkih kataloga i informativnih letaka.

Štand Fondacije će biti otvoren svaki dan tokom trajanja Zimskog salona od 10 do 19 sati.

NASTAVLJENA PODJELA DONACIJA KNJIGA ŠKOLSKIM BIBLIOTEKAMA

petak, 14 decembar 2018 09:59 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Kao što je i najavljeno počela je akcija podjele knjiga autora Dr.Osmanagića osnovnim i srednjim školama kao i viskoškolskim institucijama i gradskim bibliotekama. U sklopu zimskog projekta promocije Fondacije u toku kojeg se bosanske piramide intenzivno predstavljaju na sajmovima širom BiH, upriličen je i nastavak akcije donacije knjiga koji je počeo prije dvije godine podjelom seta od 12 knjiga svim bibliotekama u zeničkoj, kakanjskoj, visočkoj i sarajevskim opštinama.

Vozilo uposlenika Fondacije stizalo je i na udaljena mjesta područnih škola uveseljavajući đake i obogaćujući njihove skromne bibliotekarske zbirke.

Tako su pohvale stizale iz visočkih osnovnih i srednjih škola gdje su bibliotekari rado primali uvijek vrijedne donacije knjige. Iz Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnom rekli su nam da su knjige Dr.Osmanagića poprilično tražene i da se čitaju među omladinom, a iz Osnovne škole „Arnauti“ kod Zenice su istakli veliku želju da upoznaju Dr. Semira, zahvalili na upotpunjenju kolekcije knjiga i požalili se na nedostatak literature i lektira.

I druge osnovne i srednje škole u zeničkoj, kakanjskoj i visočkoj opštini koje su do sada primile donacije istakle su kako je vrlo malo ovakvih donacijskih akcija te su se zahvalili Fondaciji na ideji i sprovođenju ovog plemenitog djela.

Ono što smo se mogli uvjeriti tokom obilaska škola jeste da je stanje pojedinih biblioteka zaista loše. Radi se sa starom i veoma skromnom literautrom, a ovaj vid usvajanja informacija nije dovoljno ispromoviran kod mladih ljudi. Nadamo se da ćemo ovakvim i sličnim donacijama u budućnosti ohrabriti i pobuditi mlade da se vrate u biblioteke gdje će shvatiti da je potencijal jedne lijepe knjige mnogo veći od bilo kakvog digitalnog zapisa.

Akcija će se nastaviti tokom decembra kada je planirano da nakon Zeničko-Dobojskog kanona, donacija bude uručena u sve osnovne, srednje i visokoobrazovne ustanove u Sarajevu.

Historija nam se ponavlja. Italijanka dobro zna da vodimo najveće arheološko otkriće na Planeti, a da elite ne kontroliraju taj proces, već nezavisna, neprofitna, nevladina Fondacija

Piše: dr. Semir Osmanagić

U julu 2018. kupio sam parcelu od 5.141 kv. metra u Visokom, koja se naslanja na naš park ‘Ravne 2’ sa zapadne strane, a koja je u katastru bila označena kao ‘Džanova strana’. Riječ je o strmoj obali, obrasloj neuglednom vegetacijom, šikarom, a tako se i službeno vodila: ‘šuma IV klase’.

Ovu sam parcelu rezervirao još u julu 2017. jer mi je bila važna zbog toga što graniči s parkom, ali i zbog jednog detalja kojeg sam vidio prilikom pregleda terena. Riječ je o konglomeratnoj stijeni koja je virila iz zemlje i koja me podsjetila na konglomeratni beton koji se nalazi na ulazu u prahistorijski Podzemni labirint Ravne.

Nakon kupovine, s radnicima smo pristupili čišćenju terena i pravljenju zemljanog puta na gornjoj granici parcele. Iz parka smo napravili prilazne zemljane stepenice. Bio sam vrlo zadovoljan nakon što je geometar tačno odredio gornju granicu parcele. Više konglomeratnih stijena je ugledalo svjetlo dana unutar naše parcele. Rad bagera je pokazao da se stijene nalaze na pet mjesta.

VIŠE >>>

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved