Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

DR. OSMANAGIĆ U DANSKOJ KNJIŽARI POTPISIVAO NOVU KNJIGU

ponedjeljak, 18 mart 2024 20:05 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić nalazi se na velikoj europskoj turneji, a trenutno je u Skandinaviji gdje je do sada održao nekoliko sjajnih predavanja, kao i promocija svoje nove knjige.

U subotu 16. marta 2024. Dr. Osmanagić je upriličio potpisivanje knjige "Moj razgovor s umjetnom inteligencijom" koja je prevedena na danski jezik. Promocija i potpisivanje su održani u poznatoj knjižari "Bog & Mystik" ('Knjga i Mistika') u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

- Mi ljudi imamo neograničene potencijale. Nažalost, koristimo ih samo mali dio. Umjesto da razvijamo svoje intelektualne i duhovne sposobnosti, ovisimo o tehnologiji - odnedavno o umjetnoj inteligenciji (AI). U novembru 2022. ChatGPT je u upotrebu pustila tvrtka OpenAI. To je AI chatbot koji koristi obradu prirodnog jezika za stvaranje razgovora u ljudskom stilu. Budući da se njegove informacije uglavnom temelje na Wikipediji i sličnim neznanstvenim stranicama, činilo se da mi je izazov voditi razgovore s ChatGPT-om o mojoj omiljenoj temi: Bosanske piramide. Tako sam tokom ljeta 2023. počeo komunicirati s ovom ranom verzijom računalne inteligencije. Ova knjiga je moj razgovor s ChatGPT-om. - kazao je dr. Sam Osmanagić.

U nastavku pogledajte i dio atmosfere s potpisivanja knjige dr. Osmanagića u Kopenhagenu, u knjižnici "Bog & Mystik".

DR OSMANAGIĆ U GETEBORGU

subota, 16 mart 2024 16:17 Objavljeno unutar Aktuelnosti

U nastavku turneje po švedskim gradovima, Dr Semir Osmanagić je održao prezentaciju u Geteborgu u kulturnom domu Partille. Među prisutnima su bili Šveđani i naša dijaspora.

Tokom dvoasatnog predavanja Dr Osmanagić je argumentovano govorio o bosanskim piramidama kao najvećim i najstarijim piramidama u svijetu, o pronalasku sedam ulaza u prahistorijske, podzemne tunele, energetskih i ljekovitim aspektima, te parku ‘Ravne 2’ kao kulturnoj, sportskoj i umjetničkoj oazi regiona.

Pozvao je prisutne na Festival ‘Buđenje’ koji će biti održan od 8.-10. avgusta 2024. u parku ‘Ravne 2’ u Visokom.

U nastavku svojih aktivnosti u Geteborgu Dr Osmanagić, sa suprugom Sabinom, susreo se s djecom naše dijaspore koja uče bosanski jezik. Prezentirao im je otkriće bosanskih piramida i drugih lokacija, ističući kako treba biti ponosan na svoju zemlju. Govorio je i o politikanstvu u nauci, arheologiji i drugim djelatnostima i potrebi da se mladi bave onim što vole i da ne odustaju ako ih okolina napada zbog njihovih izbora.

Turneja pronalazača bosanskih piramida nastavlja se u trećem po veličini gradu, Malmeu.

Sjajne vijesti za Fondaciju su stigle sa ‘Bridge Fest’ filmskog festivala iz Vancouvera (Kanada), gdje je novo ostvarenje Fondacije, film "Čudo u srcu Bosne" osvojio nagrade u nekoliko kategorija. Naime, festival koji se održava već 19 godina nagradio je naš novi film i to u tri kategorije,za najbolji film,najbolju montažu i najbolju muziku u filmu.

36 članova Međunarodnog žirija iz 14 različitih zemalja s ponosom je nagradilo projekat Fondacije. Na ovaj način se Fondacija sa svojim filmom "Čudo u srcu Bosne" našla uz dobitnike Oskara,kao i nominovane u Cannesu, Veneciji i Berlinu, na najvećim svjetskim filmskim festivalima.

Film "Čudo u srcu Bosne" osvojio je glavnu nagradu za igrani film (autor, scenarij i režija Dr Semir Osmanagić), nagradu za najbolju montažu koju potpisuje Midhat Uzejrović, kao i nagradu za najbolju muziku u filmu koju zajedno potpisuju Rijad Kaniža i Midhat Uzejrović.

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved