Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

EKIPA BHRT-A SNIMALA EMISIJUU BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

subota, 20 oktobar 2018 06:24 Objavljeno unutar Aktuelnosti

U Visokom je ovog petka (19.oktobar) boravila ekipa BHRT (Bosanskohercegovačke radio-televizije), a povod dolaska je snimanje novog serijala emisija o turizmu u Bosni i Hercegovini, dok je za prvu destinaciju izabrano upravo Visoko.

Pored nacionalnih spomenika koji se nalaze u Visokom, te vjerskih objekata i muzeja, neizostavni dio ove emisije je i Bosanska dolina piramida, odnosno Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, kao i Arheološko-turistički park „Ravne 2“, a domaćini ekipi BHRT-a bili su Mahir Hadžiahmetović iz Upravnog odbora Fondacije, koji je govorio o Fondaciji, načinima istraživanja, te samom funkcionisanju, te Azra Zubić Ohran, programska direktorica parka „Ravne 2“.

Prema riječima ljudi iz ekipe BHRT-a koja je snimala emisiju o turističkim potencijalima Visokog, emisija o turizmu u Bosni i Hercegovini je novi projekat državne televizije, trajanje je 25 minuta, a nakon obilaska turističkih destinacija, uskoro bi trebalo početi i emitovanje emisije, odnosno uskoro Visoko i Bosansku dolinu piramida možemo očekivati u novom serijalu BHRT-a.

Mjesec oktobar i kraj turističkog dijela sezone u Visokom, barem onog dijela u kojem Bosansku dolinu piramida posjeti i najveći broj gostiju, idealna je prilika i za neku vrstu rezimea sezone. Na Bosanskoj piramidi Sunca ove godine je bio značajan broj gostiju, a urađeni su i brojni dodatni sadržaji, kao i unapređenje turističke infrastrukture, koji u budućnosti garantuju da će ovaj lokalitet biti sve više posjećen.

- Nakon što smo ove godine malo izmjestili stepenice i pristupne puteve prema Bosanskoj piramidi Sunca, uradili i postavili Info kućicu Fondacije, tokom godine smo uspjeli otvoriti i nekoliko novih sondi, proširiti se za nekoliko dodatnih parcela, početi sa radovima i na istočnoj strani, te urediti one detalje na koje gosti najviše gledaju. Nakon što je prošao udarni dio sezone možemo izraziti zadovoljstvo, kako brojem gostiju koji su nas posjetili, tako i onim što smo tokom i pred sezonu uspjeli da uradimo, a svakako bitno je spomenuti i volontersku akciju, u sklopu koje su volonteri veći dio vremena proveli na radovima upravo na Bosanskoj piramidi Sunca. – kazao nam je Namik Mejdija, vodič Fondacije na Bosanskoj piramidi Sunca.

Ulaganja i uređenja turističkih i arheoloških lokacija donose i prve rezultate, pa se brojni gosti koji se odlučen na dolazak u Visoko, odlučuju i za posjet najvećoj piramidi na svijetu.

- Tokom godine smo imali i brojne goste, koji su nam dolazili prije nekoliko godina, a onda ove godine odlučili ponovo doći na Bosansku piramidu Sunca, i uvjeriti se u napredak radova. Naravno, velike zasluge za zadovoljstvo naših posjetilaca, pripadaju i mojim kolegama vodičima, koji zajedno sa mnom rade na Bosanskoj piramidi Sunca. Iako smo ušli u drugu polovinu mjeseca oktobra, i dalje imamo organizirane i pojedinačne posjete, a vjerujem da će tako biti i do kraja godine, jer već imamo i najavljene posjete za naredni period, što je također dobar znak, da turistička sezona u Visokom traje skoro pa cijelu godinu. Na kraju bih istaknuo i kako je uređenjem saobraćajnice od Ravni pa sve do Bosanske piramide Sunca, napravljen veliki korak kako bismo ove dvije značajne lokacije i putno povezali, a izgradnja te saobraćajnice također daje rezultate. Sve u svemu, iza nas je još jedna uspješna sezona, a naravno zimski period, te početak nove godine iskoristit ćemo za dodatna ulaganja, kao i pripremanje lokacija na Bosanskoj piramidi Sunca, za još bolji prijem gostiju i njihovo još veće zadovoljstvo dolaskom i posjetom. – kazao nam je Namik.

Stručni tim Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' nastavlja s redovnim mjerenjima osnovnih parametara u Podzemnom labirintu Ravne.

Koncentracije negativnih iona su i dalje visoke u kreću se na nivou od nekoliko desetina hiljada iona po kubnom centimetru. Temperatura i vlaga su u granicama prihvatljivog i osiguravaju stabilnost ostalih parametara u tunelima.

Detalji s oktobarskih mjerenja su u priloženim dokumentima.

IZVJEŠTAJ 1 

IZVJEŠTAJ 2 

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved