Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

Znamo li pravu starost Kninske tvrđave?

srijeda, 01 maj 2024 13:28 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Otkud poligonalni megalitni blokovi u osnovi tvrđave u Kninu?


Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca poslednjih deset godina vrlo je aktivna na poljima donatorske promocije i afirmacije projekta piramida i Bosne i Hercegovine, na različite načine.

Tako su, pored standardnih napora osnivača Dr Osmanagića kroz prezentacije i gostovanja širom svijeta, česte i kampanje donacije knjiga, besplatnih materijala i promotivnih flajera. Nekoliko godina zaredom paketi knjiga autora Dr Semira Osmanagića nošeni su direktno u osnovne i srednje škole te gradske i javne biblioteke na području Sarajeva, Visokog, Kaknja i Zenice.

Ovakav vid predstavljanja projekta pokazao se kao izuzetno koristan, a najbolji primjer toga je  popularizacija Parka Ravne 2 kao idealne destinacije za školske izlete edukativnog i zabavnog karaktera. Tako jedinstveni Park Ravne 2 i Prahistorijske tunele Ravne godišnje posjeti nekoliko stotina osnovnih i srednjih škola, ne samo iz BiH, a tom prilikom mladi imaju priliku učiti o historiji ovog prostora kroz potpuno drugačiji pristup.

Tokom perioda zima-proljeće 2024 godine Fondacija je odlučila ući u najozbiljniji marketinško-donatorski projekat do sada. To je podrazumijevalo podjelu knjiga svim obrazovnim institucijama u cijeloj BiH: svim osnovnim i srednjim školama, svim fakultetima i svim gradskim/javnim bibliotekama. Ovaj put, paketi sa po dvije, tri i četiri knjige autora Dr Semira Osmanagića i našeg poznatog umjetnika Josipa Pejakovića, s temama o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poslate su putem pošte na preko 1000 adresa.

Uz knjige je priloženo i adekvatno pismo s pozivom u posjetu arheološko-turističko-sportskim lokalitetima u Visokom.

U projekat je bilo uključeno 517 osnovnih škola, 278 srednjih škola, 105 fakulteta i visokoškolskih ustanova te 77 gradskih i javnih biblioteka s prostora cijele Bosne i Hercegovine. Ukupno je poslato preko 3300 knjiga komercijalne vrijednosti od oko 100 hiljada KM.

U slanje su bile uključene gotovo sve strukture Fondacije: vodička služba, Uprava, volonteri i radnici koji su marljivo i u kratkom roku savladali sve logističke zadatke kako bi se knjige našle u bibliotekama.

Pisma zahvale i podrške projektu najbolje pokazuju vrijednost ovakvih aktivnosti, a posebno zadovoljstvo svim uposlenicima predstavlja činjenica da će svi, od onih najmlađih, preko studenata do običnh građana, imati priliku uživati u štivima o svjetskim misterijama i najvećem arheološkom otkriću stoljeća.

MENTALNA TEHNOLOGIJA

ponedjeljak, 29 april 2024 09:51 Objavljeno unutar Moj kutak: DRAGO PLEĆKO
Piše: Mr. Sc. Drago Plečko
 
Kontroverzni patopsiholog Boris Sidis programirao je podsvijest svog sina u najranijoj dobi i tako stvorio najmlađeg studenta matematike na Harvardu i - tragičnu ličnost
 
PREKO STO GODINA NIJE RAZJAŠNJEN MISTERIJ MANIPULACIJE KOJOM JE 8-GODIŠNJAK POTPUNO SVLADAO 10 STRANIH JEZIKA
 
Nevjerojatna moć podsvjesti se najbolje vidi iz gotovo nepoznatog ali mitskog primjera Williama Jamesa Sidisa (1898-1944), čovjeka koji je upisao matematiku na Harvardu s 11 godina, predavao tri kolegija matematike na teksaškom sveučilištu sa 17 godina, govorio 40 jezika i navodno imao u povijesti nezabilježen kvocijent inteligencije između 250 i 300 što treba uzeti s rezervom jer je jedini izvor te tvrdnje njegova sestra koja ju je iznijela nakon njegove smrti u 46-oj godini života, od krvarenja u mozgu.
 
Iza svega po mišljenju upućenih stoji opsesija njegova oca, Židova izbjeglog iz Ukrajine, o potrebi programiranja djece u najranijoj dobi kako bi razvila gotovo nadnaravne sposobnosti. On i njegova supruga su oštro kritizirani od strane struke što ih očito nije spriječilo da eksperiment sa aktivacijom intelektualnih potencijala u preranoj dobi provedu na vlastitom sinu koji je ime dobio po očevu bliskom prijatelju i poznatom filozofu Williamu Jamesu. Sa stanovišta razvojne psihologije, ono što su propovjedali Sidisovi bilo je svetogrđe i nedopustivo poigravanje s nezrelom psihom djeteta. 
Godina rođenja malog Billya se podudara s godinom izlaska kapitalnog djela Borisa Sidisa „Psihologija sugestije“ a neki izvori tvrde da Kongresna biblioteka ima i danas spise koji se još detaljnije bave načinima manipulacije koju je provodio Sidis.
 
Malo je kontroverzi, teorija zavjere, laži i prikrivanja kao u priči o Sidisima i njihovoj mentalnoj tehnologiji. Naime, cijela je priča toliko fantastična da u nju nije lako povjerovati.
 
Boris Sidis je autor i više drugih knjiga, kao psihijatar se bavio tzv. abnormalnom psihologijom, ma što to značilo, i hipnozom a iz njegovih se spisa može samo naslutiti kako je otvorio vrata podsvjesnom programiranju djeteta koje je s dvije godine čitalo New York Times a nije se uspjelo upisati na studij s 9 godina jer su ga sva sveučilišta smatrala – djetetom. Kao najmlađi student u povijesti Harvarda je to postao s 11 godina.
 
Do 16-e godine je dosegao sve akademske stupnjeve ali je ujedno pokazivao da taj silni napredak ima svoju cijenu. Počeo je govoriti da će cijeli život provesti kao usamljenik i u celibatu a pomalo je došao u sukob sa zakonom, zbog sudjelovanja u javnim protestima koje su američke vlasti doživljavele ljevičarskima pa je čak u jednom trenutku osuđen na godinu i pola zatvora. Neposredni su razlog bili prvosvibanjski protesti koji su završili nasiljem. Njegov je otac izbjegao sinovo utamničenje prebacivanjem u jedan sanatorij na istočnoj obali SAD dok je mladi Billy sve više čeznuo za svakodnevnom životnim radostima.
 
Prema svemu sudeći, posve je odustao od karijere znanstvenika i sve više pokazivao interes za ekscentrične ispade te počeo raditi kao automehaničar, prodavač u trgovini, čak i uske krugove zainteresiranih podučavati alternativnu povijest SAD. Bio je radikalni pacifist i skupljač neobičnih predmeta. S vremenom se udaljio od roditelja a godinama su ga progonili strahovi da će ga sustići zavorska kazna iz Bostona. Pomalo se razvio u tragičnu i izgubljenu osobu.
 
Da je u pitanju vrlo ozbiljna priča može se razabrati i iz njegove biografije koju je napisala Amy Wallace.
 
Već je opće poznata činjenica da su tajne službe i vlade eksperimentirale s raznim tehnikama sugestije u svrhu političke manipulacije i „pranja mozga“, od zloglasnog MK Ultra projekta do humanijih pokušaja kojima se pokušava ubrzati učenje stranih jezika i pojačati razne sposobnosti. U Europi je pionir tzv. sugestologije Bugarin dr Georgi Lozanov a i hipnozu su istraživale desetine istraživača. Prvobitni je zaključak bio da pod takovim oblikom sugestije osoba ne bi nikada učinila ono što ne bi i pri punoj svijesti no najnoviji podaci koji su iscurili iz ne-baš-tako poznatih institucija govore da oko 7% osoba možemo privoliti na ama baš sve, bez obzira na njihove moralne stavove. Vrata prema „mandžurijskom kandidatu“ su otvorena.
 
Ono što zbunjuje jest to da nije poznato da je netko postigao ovako nevjerojatan učinak na podsvijest kao Boris Sidis na svog sina iako treba uvijek ponoviti da je rizik od ovakove manipulacije u vrlo ranoj dobi vrlo visok. Mada je svima jasno da se znanja koja posjeduje čovječanstvo gomilaju takovom brzinom da je pitanje vremena kada će se s učenjem krenuti u što mlađoj dobi. Nevjerojatno brza izmjena informacija koju je donio Internet vjerojatno već kondicionira ljudske mozgove na daleko veće izazove nego ih uopće možemo zamisliti.
 
Dakako, još od pionirskih studija Achtenbergove i dokaza koje daju Schultz, Jacobson, Murphy, Dispenza, Lipton i Dossey ali i neki davnašnji mistici poput Phineasa Quimbya, jasno je da je potencijalni utjecaj na bolesti putem podsvjesti i sugestije – golem. Istraživanja u tom smjeru donekle usporava orijentiranost farmacije i moderne medicine prema molekularnoj biologiji i potcjenjivanje dosega naše vlastite svijesti. Da su oni teško zamislivi dokazuje i ovdje opisani slučaj Williama Jamesa Sidisa.
 
Slika.: William James Sidis – čovjek koji je upisao studij matematike na Harvardu s 11 godina, postao sveučilišni profesor sa 17 i navodno tečno govorio 40 jezika te čak izmislio vlastiti kojeg je nazvao Vendergood.
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved