Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

U NAREDNOM PERIODU OČEKUJEMO VELIKA OTKRIĆA U NOVIM TUNELIMA „RAVNE 6“

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ iz godine u godinu raste u svim segmentima, a kao rezultat profesionalnog rada svih uposlenika, svake godine „padaju“ i rekordi po posjećenosti lokacija. Izuzetno uspješna sezona je i iza tima koji se bavi arheologijom, istraživanjima, i koji radi s volonterima iz cijelog svijeta.

– Iza nas je jako uspješna arheološka i volonterska sezona. Ove godine smo radili na nekoliko lokacija, a prije svega u tunelima „Ravne 3“, „Ravne 4“ i „Ravne 5“, a vrhunac ovogodišnjih istraživanja je bilo otkriće tunela „Ravne 6“ koje se desilo prije nekoliko sedmica. Imali smo preko stotinu volontera iz različitih zemalja svijeta, neki su nam dolazili i ranije i redovno nam se vraćaju, a imali smo i veliki broj novih volontera, koji su nesebično radili, pomagali i dali svoj doprinos razvoju ovog velikog projekta. Ove godine smo se bazirali na čišćenje tunela unutar cijelog kompleksa, a pomake smo ostvarili u tunelima „Ravne 3“ gdje smo proveli i najviše vremena i gdje smo došli i do otkrića dva nova suhozida. U njima smo našli i organski materijal u vidu suhog drveta koji smo poslali u nekoliko laboratorija na datiranje, te očekujemo rezultate. Također, imali smo posjet dva profesora s Univerziteta iz Ankare (Turska). Oni su također prikupili određene uzorke koje su odnijeli na analize i očekujemo i rezultate njihovih istraživanja. – kazala nam je Amna Agić, arheolog Fondacije.

Pauze u Bosanskoj dolini piramida nikada nema, radovi se odvijaju tokom cijele godine, a iznimka neće biti ni ovaj dio godine u kojem se nalazimo.

– Plan je tokom zimskog perioda da se angažujemo za dobijanje dozvola za naredna istraživanja u svim tunelima u kojima radimo, a tu su i novi projekti, te se nadamo još jednoj uspješnoj sezoni. Tuneli „Ravne 6“ su po mnogo čemu specifični i u njima očekujemo značajna otkrića u budućnosti, jer nam je i sama prva prospekcija dala jasne smjernice u kojem pravcu treba da radimo. Zahvalila bih se svim volonterima koji su nam došli ove godine, svim volonterima koji su s nama iz godine u godinu, ne samo na arheološkim lokacijama, već i u brojnim drugim poslovima koje su obavljali s nama i pomagali nam. Ovu priliku koristim i za poziv za novu volontersku sezonu, od koje očekujemo da bude uzbudljiva. Nadam se da ćemo imati nova zanimljiva otkrića, družiti se, sklapati nova prijateljstva, te radom i otkrićima pisati nove stranice historije u Bosanskoj dolini piramida. – kazala nam je Amna.

Prijave za volontiranje su otvorene tokom cijele godine, a prijavni obrazac i sve informacije je moguće pronaći na web stranici www.bosanskepiramide.ba, kao i na društvenim mrežama povezanim sa Fondacijom.

Video prilog u produkciji Fondacije možete pronaći i pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=1SXuO0pobxs

Related Video

Zadnje ažuriranje subota, 02 decembar 2023 14:18

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved