Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

DR. SEMIR OSMANAGIĆ – OVE GODINE SMO OBORILI REKORDE I STIGLI DO BROJA OD SKORO 200.000 POSJETILACA

Svaka godina u Bosanskoj dolini piramida je rekordna, a izuzetak nije ni godina koja je na izmaku. Ponovo su oboreni rekordi po posjećenosti lokacija, kao i svake godine stiglo se i do novih otkrića, otvorene su brojne nove instalacije i sadržaji, a nije falilo ni kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja. O najvažnijim dijelovima 2023.godine govori osnivač Fondacije, dr. Semir Osmanagić.

– Arheološki gledano najveća otkrića u Bosanskoj dolini piramida desila su se 2005. i 2006.godine, to su bila otkrića Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Mjeseca, otkrića tunela Ravne, najkvalitetnijeg betona, kao i naučne konferencije. Ove, 2023.godine naši najveći pomaci su bili u bosanskom arheološkom podzemlju u tunelima Ravne. Najznačajnije otkriće ove godine bilo je otkriće ulaza u nove prahistorijske tunele koje smo nazvali tuneli „Ravne 6“. To otkriće i ti tuneli mnogo obećavaju, našli smo otvorenu sekciju od 65 metara, kao i bočne prolaze koji su zatvoreni kao i u prethodno otkrivenim tunelima. U tunelima „Ravne 3“ otkrili smo veliki suhozid, a kad su u pitanju mjerenja u tunelima ove godine smo otkrili najveću koncentraciju negativnih jona na svijetu ikada, i to 284.000 negativnih jona po cm3, što je trostruko više nego na Nijagarinim vodopadima. U naučnom smislu očekujemo brojne rezultate od stručnjaka koji su nam dolazili ove godine, imali smo i georadarska snimanja naših lokacija gdje očekujemo da arheološkim iskopavanjima potvrdimo postojanje komora. U ljekovitom smislu i ove godine smo zabilježili stotine svjedočanstava koja nam govore da se energija piramida upotrebljavala kao i nekada kada su piramide građene. – kazao nam je dr. Osmanagić.

Kao i prethodnih nekoliko godina, i ove su oboreni rekordi po broju posjeta, ali i novih sadržaja i instalacija, kao i događaja.

– U turističkom smislu ovo je do sada najbolja sezona, jer smo nakon prošle rekordne od 150.000 posjetilaca, ove godine prebacili tu brojku i približili se broju od skoro 200.000 posjetilaca iz cijelog svijeta. Za te brojke zaslužna je isključivo Fondacija, a goste pozivamo putem naših prezentacija i promocija širom svijeta, promotivnih kampanja na mrežama i u medijima i na druge načine. Dok se u nekim zemljama poput Hrvatske ulažu milioni za promociju turizma, ovdje promociju radi isključivo Fondacija. U volonterskom smislu smo imali ponovo veliki broj volontera, a posebno emotivno je bilo kada je grupa volontera iz Međunarodne škole iz Mostara bila dio historijskog otkrića tunela „Ravne 6“. U parku „Ravne 2“ smo se potvrdili da smo kulturna, sportska, muzičko – festivalska i umjetnička oaza Balkana (Huma). Ove godine smo imali mnoštvo sportskih, kulturnih i drugih događaja, radionica, seminara i manifestacija, ovo je postalo iznimno mjesto, ovo je postalo više od života. – kazao je dr. Osmanagić.

Ranijih godina zimski period je značio i prestanak dolaska gostiju i posjeta, međutim već nekoliko godina Bosanska dolina piramida živi svih 365 dana u godini, a upravo ovaj period godine je i prilika za mirniji posjet i obilazak tunela i parka, te uživanje u svim sadržajima koji se nude.

Related Video

Zadnje ažuriranje nedjelja, 24 decembar 2023 17:41

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved