Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

PERFORIRANI MENHIRI U STIRIJI

Piše: Dr Semir Osmanagić

U austrijskoj provinciji Styria, u široj okolini grada Vorau, nalazi se 560 (sačuvanih) menhira. Riječ je o uspravno postavljenim dugim megalitnim blokovima. Pretpostavlja se da ih je samo u Austriji, južnoj Njemačkoj i Švajcarskoj bilo na hiljade. Mnogi su uništeni što zbog neznanja, djelovanja Inkvizicije, te urbanizacije i gradnje gradova.

Budući da je u središnjem i zapadnom dijelu Evrope do XII stoljeća bilo oko 250.000 menhira, onda ovi austrijski ne začuđuju. Barem na prvi pogled.

Karaketeristika ovih menhira je da ih postoji na stotine sa kružnom ili kvadratno izbušenom rupom u gornjem dijelu, po sredini. Performirani menhiri su rijetkost. Pitanje je, pored svrhe menhira, koja je svrha ovih rupa?

Vjerujem da postoji veza između menhira na površini i svijeta tunela ispod površine. Austrijski prijatelj, čuveni profesor arheologije Dr Heinrich Kusch sa suprugom Ingrid Kusch mi je prije desetak godina pokazivao niz podzemnih tunela u Austriji. (Više u mojoj knjizi ‘Energetske tačke Planete’, www.knjige.semirosmanagic.com). Starost tunela varira: posebno je bio intrigantan tunel starosti 24.000 godina izbušen u granitnom matterijalu koji u potpunoti redefinira prisustvo inteligentne ruke na ovim prostorima u dubokom paleolitu.

Rupa u menhiru na fotografiji ima orijentaciju istok-zaapad. Astronomski i kalendarski karatker nisu i jedine karakteristike orijentacije menhira. Naime, pojedine energetske linije (na primjer, ‘ley lines’) takođe imaju pravac pružanja prema kardinalnim tačkama.

Civilizacije prije naše imale su dragačiji koncept života, znale su više o podzemnim energetskim izvorima i kretanjima, bile su više u harmoniji s prirodom.

 

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 04 mart 2024 14:54

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved