Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Administrator

Čekajući svjetsku premijeru koja će biti održana na mjestu o kojem film i govori, u Arheološko – turističko – sportskom parku „Ravne 2“, najnovije ostvarenje Fondacije film „Čudo u srcu Bosne“ nastavlja i svoj uspješni festivalski put.

Film „Čudo u srcu Bosne“ ušao je u užu konkurenciju najboljih filmova na Around International Film Festivalu ARFF International u Berlinu.

Ovo je festival koji okuplja dugometražne i kratke filmove, dokumentarne filmove, eksperimentalne, reklamne, glazbene spotove, animacije, studentske filmove, serije, TV, nove medije i umjetnička djela iz cijelog svijeta. Svakog mjeseca međunarodni žiri nagrađuje filmove koji se automatski plasiraju i na finalnu godišnju ceremoniju.

Međunarodni filmski festival Around povezan je sa Netflixom, Amazon Primea, Disney Plus i drugim filmskim platformama.

U ponedjeljak 06.05.2024.godine u parku „Ravne 2“ je slovenačka umjetnica i autorica skulpture „She“ Vesna Neferamis svoju skulpturu predstavila u novom ruhu. „Ona“ ili „She“ je sada „obučena“ u bijelo, a slovenačka umjetnica skoro svake godine „osvježava“ svoj rad u parku, skulpturu koja je ujedno bila i prva skulptura u parku, ali i jedan od prvih sadržaja kada je park nastao.

Nakon kratkog druženja Vesna je za prisutne upriličila i koncert u Multimedijalnoj dvorani, a s nama je podijelila i svoje impresije, posebno one vezane za Bosansku dolinu piramida. – Deset godina dolazim u Visoko, posjetila sam sve lokacije, ali ono što me uvijek iznova oduševljava je taj neki posebni mir, ljepota, ali i gostoljubivost ljudi. Već deset godina dolazim i nikada nisam srela nekoga ko je ljut, šta god sam pitala ili tražila, sve je u lijepom davanju i odnosu. Što se samog parka tiče, predivan je, narastao je za ovih nekoliko godina kako nisam bila ovdje, širi se, dostupan je ljudima, a ovih dana tokom šetnji vidjela sam ljude raznih profila, porodice s djecom, ljudi šetaju, uživaju, okruženi lijepom prirodom i pozitivnom energijom koja ulazi u srca svih. – kazala nam je Vesna.

Vesna Neferamis je umjetnica iz Slovenije. Njena umjetnost u vidu skulpture „She“ već dugo godina krasi park „Ravne 2“, a Magičnoj šumi daje dašak suptilne, prefinjene, ženske energije. „She“ je jedna od prvih umjetnina našeg parka. Svako par godina Vesna osvježi skulpturu. Ovaj put odlučila je da „She“ bude sva u bijelom.

Ekipa Press službe Fondacije danas je zabilježila i skulpturu „She“ u novom ruhu, a kako izgleda i koje promjene su se desile, pogledajte u prilogu na linku: https://www.youtube.com/watch?v=2yBejp3zBUE

PUNA DVORANA U LONDONU ZA DR OSMANAGIĆA

srijeda, 08 maj 2024 19:37 Objavljeno unutar Aktuelnosti

U okviru svjetske promotivne turneje pronalazač bosanskih piramida Dr Semir Osmanagić gostovao je 5. maja 2024. u glavnom gradu Velike Britanije, Londonu. Odžao je trosatno predavanje o hronologiji otkrića i istraživanja bosanskih piramida te pravoj svrsi ove drevne tehnologije.

Dvorana Poljskog kutlurnog centra bila je puna. U publici su bili Englezi, Velšani, te prva ili druga generacija Indijaca, Srba, Hrvata, Bosanaca, i ostalih građana Velike Britanije.

Kraj predavanja prisutni su pozdravili dugotrajnim pljeskom i riječima zahvale na svemu što ovaj projekat znači za čitav svijet.

Slijedila je sesija pitanja i odgovora koja je potrajala još jedan sat. Nakon toga, mnogi su najavili svoj dolazak u Visoko kao gosti ili volonteri.

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved