Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

HUNEBED: DIVOVSKI BLOKOVI U NIZOZEMSKOJ

Piše: dr. Semir Osmanagić

Na sjeveroistoku Nizozemske, sasvim neočekivano, u beskrajnim dolinama, ugnijezdile su se megalitne lokacije poznate pod nazivom ‘hunebed’. ‘Hune’ u prijevodu znači ‘div’i očigledno je da su nomadi na sjeveru Europe, kada su se susreli s ovim strukturama, posegli za njima, jedinim prihvatljivim objašnjenjem: višetonske blokove mogli su pomjerati samo divovi.

Više od 50 manjih i većih struktura nalaze se grupisane pokraj gradića Assen Loon u provinciji Drenthe. Najupečatljiviji je D15 i tu provodim i najviše vremena. Ovalni kameni krug je oivičio pet dolmena koji formiraju niz. Megalitni blokovi dositižu 16 tona mase i ‘sjede’ na znatno manjim parovima uspravnih blokova, jedva ih dotičući. Na sličan način sam ja pravio dolmene u Bolu i Aero banji u Visokom.

Graditelji su poznavali osnove statičke ravnoteže i ostavljali nam poruke slažući ove blokove. Četiri najveća horizontalna bloka imali su društvo i petog, središnjeg, još većeg, koji danas nedostaje. Na sredini strukture, sa strane, postavljen je manji dolmen, kao svojevrstan ulaz.

Dodamo li pola metra nanosa zemlje na površini u odnosu na originalne postavke ove strukture, to daje visinu od jedan ipo metar ispod dolmena. Postojala su dva bloka koja su zatvarala prednji i zadnji prolaz.

Vidljivo je da je struktura bila podignuta na zemljanom nasipu koji je imao kružnu geometriju. Izmjerio sam 23 metra prečnika. Originalno, čitava je struktura bila pokrivena zemljom i megaliti nisu bili vidljivi. D-15 je iskopavan 1870. kada su u potpunosti uklonili zemlju s ove strukture misleći da zemlja nije dio građevine.

Orijentacija dolmena je sjever-jug. Desetak metara ispred strukture, u pravcu juga, je marker: blok na postolju.

Nizozemski arheolozi ovu strukturu nazivaju ‘grobnicom’. Doduše, u nekim hunebed strukturama našli su kosture iz različitih perioda, ali oni nemaju veze s originalnim graditeljima i svrhom.

MEDITACIJA:

Prvo naslonjen na ogromno stablo, a onda i na jedan od blokova primam informacije:

Strukturu su pravili snažni, mišićavi ljudi. Ona je bila veza s posjetiocima i okrenuta nebu. Ima i astronomsku funkciju. Osnovni razlog je – sjećanje.

Zadnje ažuriranje srijeda, 14 novembar 2018 08:30

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved