Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/13725
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/13725
A+ A A-

HUNEBED: DIVOVSKI BLOKOVI U NIZOZEMSKOJ

Piše: dr. Semir Osmanagić

Na sjeveroistoku Nizozemske, sasvim neočekivano, u beskrajnim dolinama, ugnijezdile su se megalitne lokacije poznate pod nazivom ‘hunebed’. ‘Hune’ u prijevodu znači ‘div’i očigledno je da su nomadi na sjeveru Europe, kada su se susreli s ovim strukturama, posegli za njima, jedinim prihvatljivim objašnjenjem: višetonske blokove mogli su pomjerati samo divovi.

Više od 50 manjih i većih struktura nalaze se grupisane pokraj gradića Assen Loon u provinciji Drenthe. Najupečatljiviji je D15 i tu provodim i najviše vremena. Ovalni kameni krug je oivičio pet dolmena koji formiraju niz. Megalitni blokovi dositižu 16 tona mase i ‘sjede’ na znatno manjim parovima uspravnih blokova, jedva ih dotičući. Na sličan način sam ja pravio dolmene u Bolu i Aero banji u Visokom.

Graditelji su poznavali osnove statičke ravnoteže i ostavljali nam poruke slažući ove blokove. Četiri najveća horizontalna bloka imali su društvo i petog, središnjeg, još većeg, koji danas nedostaje. Na sredini strukture, sa strane, postavljen je manji dolmen, kao svojevrstan ulaz.

Dodamo li pola metra nanosa zemlje na površini u odnosu na originalne postavke ove strukture, to daje visinu od jedan ipo metar ispod dolmena. Postojala su dva bloka koja su zatvarala prednji i zadnji prolaz.

Vidljivo je da je struktura bila podignuta na zemljanom nasipu koji je imao kružnu geometriju. Izmjerio sam 23 metra prečnika. Originalno, čitava je struktura bila pokrivena zemljom i megaliti nisu bili vidljivi. D-15 je iskopavan 1870. kada su u potpunosti uklonili zemlju s ove strukture misleći da zemlja nije dio građevine.

Orijentacija dolmena je sjever-jug. Desetak metara ispred strukture, u pravcu juga, je marker: blok na postolju.

Nizozemski arheolozi ovu strukturu nazivaju ‘grobnicom’. Doduše, u nekim hunebed strukturama našli su kosture iz različitih perioda, ali oni nemaju veze s originalnim graditeljima i svrhom.

MEDITACIJA:

Prvo naslonjen na ogromno stablo, a onda i na jedan od blokova primam informacije:

Strukturu su pravili snažni, mišićavi ljudi. Ona je bila veza s posjetiocima i okrenuta nebu. Ima i astronomsku funkciju. Osnovni razlog je – sjećanje.

Galerija slika

{gallery}13725{/gallery}
Zadnje ažuriranje srijeda, 14 novembar 2018 08:30
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved