Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/9690
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/9690

TUZIGOOT

Piše: dr. Semir Osmanagić

Tuzigot nacionalni spomenik (Tuzigoot National Monument) nalazi se na sjeveroistoku američke savezne države Arizona. Južno od grada Flagstaff, a nedaleko od gradića Cottonwood, smješteni su ostaci naselja Sinagua indijanaca. Procjena je da je Tuzigoot u vrijeme procvata bio dom za 250 ljudi u 110 prostorija. Pojedine stambene cjeline su dostizale dvi ili tri sprata. Imali su malo ili nimalo prozora, što znači da je ulaz bio preko krova, putem ljestvi. Masivni zidovi su građeni od kamena, a kao vezivo je koršstena glina ili blato. Tuzigot je jedino arheološki obrađeno naselje od njih 40 koliko ih ima u dolini Verde (Verde Valley).

Bazirano na uzorcima drveta, pronađenim na lokaciji, pretpostavlja se da je Tuzigot bio naseljen od 12.-15 stoljeća (1125.-1400. CE). Smješten je na manjem uzvišenju koje ima tri trokutaste stranice. Tuzigot ima komandnu poziciju u dolini Verde. Prema sjeveru je pogled na Sycamore kanjon, ka jugu i zapadu je rijeka Verde, a na horizontu su vidljivi kanjoni i doline. Ime koje se danas koristi je iz jezika Apači indijanaca (tu-zigoot – “iskrivljena voda”, a prema geometriji obližnjeg jezerceta Peacks).

Lokacija je bila zaboravljena od XV stoljeća do 1933. kada dva studenta arheologije Louice Caywood i Edward Spicer, sa University of Arizona, započinju iskopavanja. Nakon što su sa svojim timom otkopali četiri hiljade kubika zemlje i dvadeset hiljada kubika građevinskog materijala, počeli su se pojavljivati ostaci naselja. Slijedio je dvogodišnji proces rekonstrukcije: djelomično su obnovljeni zidovi i nekoliko prostorija. Korištene su savremeni građevinski materijali, uključujući cement i malter.

Historičari ovo naselje povezuju s kulturom Sinagua. Nazivaju ih “pueblo ljudima” ili “pueblo indijancima”. Sinagua su se prostirali od sjevera Arizone, danasnjeg Flagstaffa, do juga ove države, danasnjeg Phoenixa. Ime “Sinagua” je dao arheolog Harold Colton po ugledu na stariju špansku kovanicu za ovaj kraj (sine agua – bez vode). Špancima nije naime bilo jasno da obližnji vijenac planina “San Francisco Peaks” nema rijeka kao što je to bio slučaj u njihovoj zemlji.

Ovo su uobiičajeni podaci koje turist može naći na lokaciji, čuti od vodića ili pročitati u brošurama.

Činjenica je da 1425. godine posljednja lokacija koja pripada ovom kulturnom krugu, Montezuma Castle, bila napuštena.

Nema potomaka ove kulture. Ne znamo njihovo pravo ime, niti izgled, navike, duhovna ubjedenja, imena naselja. Danas ih zajednickim imeniteljem zovu “indijancima” mada oni nisu bili indijanci. Nekoliko klanova naroda Hopi, koje obitava u blizini, smatra da vuku porijeklo od ove kulture.

Na vrhu naselja smještena je i najveća terasa nalik tornju. Pravougaonog je oblika, izgrađena od masivnih zidova. Nema krova. Četiri ugla ove terase orijentisana su nepogriješivo prema stranama svijeta. O ovom astronomskom položaju brošure niti enciklopedijske reference ne govore ništa.

Slično kao i Anasazi, tako je i ova kulturna oaza prestala da živi prije dolaska španjolskih konkvistadora.

I otišla u zaborav.

Galerija slika

{gallery}9690{/gallery}
Zadnje ažuriranje utorak, 02 decembar 2014 13:15
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved