Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

MIŠLJENJE DR. OSMANAGIĆA O RTNJU

Tokom boravka na istraživačkoj konferenciji: “Rtanj - drevna piramida ili remek djelo prirode” održanoj u Turističko-ugostiteljskom kompleksu “Rtanj”, općina Boljevac (Srbija) od 15.-19. augusta, dr. Semir Osmanagić je iznio mišljenje o Rtnju, a na osnovu terenskih observacija, upoznavanja s dosadašnjim istraživanjima i dostupne literature uključivo satelitske i geodetske mape.

Osmanagić je prvo ustvrdio da su postojeće definicije o piramidama, koje se zasnivaju na ideji da su “egipatske četverostrane piramidalne građevine grobnice“, a da su  “mezoamerički stepenasti hramovi mjesta žrtvovanja i ceremonija“, nepotpune i netačne.

Piramidama treba šira definicija koja će utvrditi da je riječ o građevinama koje imaju piramidalnu geometriju s tri, četiri ili više trouglastih strana. Dva su primarna kriterija koje piramide, kao antropološki fenomen, moraju zadovoljavati: pravilna geometrija i građevinski materijal. Sekundarni kriteriji obuhvataju: orijentaciju prema stranama svijeta, postojanje unutrašnjih prolaza i komora, arheoastronomske elemente, postojanje podzemnih tunela te prisustvo sakralne geometrije u izgradnji ovih kompleksa.

Četverostrane piramide, u geometrijskom smislu, moraju ispunjavati pravilo jedanaest pravih linija (četiri brida, četiri stranice na osnovi, dvije jednake dijagonale i visina). Trostrane piramide bi trebale imati sedam pravih linija. Rtanj ima samo tri od sedam pravih linija te stoga ima nepotpunu geometriju piramide. Postojanje pravih linija (bridova) treba da potvrdi i Geodetski zavod Srbije ili neka druga relevantna institucija. Ukoliko se potvrdi postojanje bridova, to bi moglo da znači da je ovdje  riječ o fenomenu kojeg treba istražiti i geološki objasniti.

U pogledu građevinskog materijala on izostaje na Rtnju. Ovo je krečnjački masiv, s povremenim slojevima dolomita, gline i pješčara. Nema vidljivog antropogenog djelovanja.

Iako Rtanj ne ispunjava primarne antropološke kriterije da se nazove piramidom, on zaslužuje posebnu pažnju. Naime, Rtanj ima trostrani piramidalni završetak koji se zove Šiljak. Prema preliminarnim mjerenjima u okviru Centra za istraživanje i ekologiju “Duh Rtnja” Šiljak i susjedni vrhovi imaju određenih pravilnih geometrijskih vrijednosti. Neka istraživanja ukazuju na mogućnost da unutar Rtnja postoje šupljine i prolazi. Ako se to  potvrdi terenskim radom onda bi ovaj masiv mogao dobiti sasvim novu dimenziju.

Takođe, ako ovakve geometrije mogu uzrokovati nastanak određenih elektromagnetnih fenomena, istraživanje Rtnja bi s tog aspekta bilo izuzetno zanimljivo.

Daljnja istraživanja na ovoj lokaciji mogu dovesti do toga da Rtanj postane motor razvoja turizma u ovom dijelu Balkana.

 

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved