Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/9726
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/9726
A+ A A-

ZAŠTO JE BORAVAK U PODZEMNOM LABIRINTU “RAVNE” – LJEKOVIT?

Dr.sc. Semir Osmanagić

Svjedočanstva mnogobrojnih turista u 2011. i 2012. da im je boravak u Podzemnom labirintu “Ravne” bio ljekovit i donio niz zdravstvenih poboljšanja inicirao je niz istraživanja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” kako bi se našla naučna potvrda tim tvrdnjama.

Tim Fondacije sastavljen od saradnika Boruta Brica i voditelja projekta dr. Semira Osmanagića, izvršio je mjerenja koncentracije negativnih iona na 19 kontrolnih tačaka, od čega na jednoj lokaciji u Sarajevu (kod hotela Holiday Inn), jednu u Visokom (pred ulazom u Podzemni labirint “Ravne”) i 17 lokacija unutar Podzemnog labirinta. Mjerenja su izvršena 24. decembra 2012. Korišten je instrument “Air Ion Counter”, čiji je proizvođač američka firma “Alpha Lab, Inc.” i koji se koristi za mjerenje gustoće/koncentracije negativnih i pozitivnih iona u zraku. Kapacitet mjerenja je do 2 miliona negativnih iona.

Negativni ioni su atomi ili molekule koje imaju više elektrona nego protona u svom nukleusu. Nizom analiza u posljednjih 120 godina dokazana je zdravstvena korist negativnih iona. Naime, negativni ioni čiste zrak od prašine, spora, plijesni i peluda tako što se vezuju za njih i onda pod težinom padaju na pod umjesto da lebde u zraku, te ih više ne mozemo udisati i dobijati elergijske reakcije. Viša koncentracija negativnih iona je u šumama, na planinama, uz more i vodopade.

Istraživanja pokazuju da je koncentracija negativnih iona po kubnom centimetru (-ons/cc) zabilježena u slijedećim vrijednostima:

-          Sale za sastanke te kancelarije u firmama u gradskim centrima: 25 - 100

-          Zagađeni auto-putevi u Los Angelesu: 100

-          Ulice u velikim gradovima: 250 - 450

-          Na selu: 800 - 1.800

-          Planine: 5.000

Negativni ioni, prema provedenim mjerenjima stimuliraju funkcije:

-          fizička snaga mišića (mjereno na ergografu)

-          intelektualna aktivnost (mjerena na encefalografu)

-          hormonalna aktivnost (mjerena prema izlučivanju žlijezda)

-          ako je arterijski tlak previsok negativni ioni ga smanjuju, a ako je prenizak oni ga povećavaju

Ukratko, negativni ioni uništavaju bakterije, vitaliziraju naše stanice, povećavaju kapacitet kisika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, povećavaju moć koncentracije i budnost, uklanjaju umor, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro utječu protiv glavobolje, nesanice, zatvora, alergija, astme i mnogih drugih tegoba.

Provedeno mjerenje od 24. decembra u Podzemnom labirintu Ravne je pokazalo slijedeće vrijednosti:

-          na ulazu u Podzemni labirint: 400 –ons/cc

-          40 m od ulaza: 3.000 –ons/cc

-          Megalit K-1, 160 m od ulaza: 10.000 –ons/cc

-          Megalit K-2, 180 m od ulaza: 13.500 –ons/cc

-          Podzemna prostorija, “ljekovita komora”, 220 m od ulaza: 18.000 –ons/cc

Prema tome, koncentracija negativnih iona u prostorijama Podzemnog labirinta je trostruko ili četverostruko viša nego na planinama!

Ova preliminarna istraživanja definitivno potvrđuju i da koncentracija negativnih iona raste s udaljenošću od ulaza. To je razlog što je prvih godina istraživanja (2006.-2010.) bilo samo nekoliko sporadičnih tvrdnji o ljekovitom djelovanju boravka u tunelima, jer je dužina očišćenih tunela iznosila između 100-200 metara. Otvaranje i čišćenja oko 940 metara prahistorijskih podzemnih tunela do decembra 2012. dovelo je do dolaska u sekcije tunela koji imaju znanto višu koncentraciju negativnih iona.

Najviša koncentracija je zabilježena u podzemnim prostorijama/komorama.

Zabilježeno je da koncentracija oscilira, odnosno da se smanjuje ukoliko se čovjek približi instrumentu za mjerenje, zatim ukoliko se mjerenje vrši u blizini drvene podgrade, te na tlu.

Fondacija će nastaviti sa naučnim pristupom proučavanja fenomena unutar prahistorijskog podzemnog labirinta koji se pruža ispod piramida u Visokom. Takođe, zbog beneficija svih onih koji posjećuju ovu lokaciju, Fondacija će se i dalje brinuti da ulaz ostaje otvoren tokom čitave godine s profesionalnim vodičima na raspolaganju.

Uprkos prijedlogu nove općinske administracije u Visokom da se naučna istraživanja projekta više finansijski ne potpomažu, uprkos neostvarenim obećanjima Federalnog ministarstva turizma da se projekt finansijski pomogne u 2013., ne pružanju nikakve finansijske podrške s nivoa Federacije ili BiH, Fondacija nastavlja s istraživanjima, jer su ona u funkciji naučnog, turističkog i ekonomskog razvoja zemlje i budućih generacija.

Svi sigurnosni parametri će se nastaviti održavati/mjeriti, a tehnički prijem podzemnog kompleksa i pregled podgrada, elektrostandarda, cirkulacije zraka te mjerenja temperature i vlažnosti i dalje će se odvijati u redovnim intervalima. Fondacija svoja interdisciplinarna naučna istraživanja odvija u skladu s projektnom dokumentacijom koju je ovlašteni projektant (Rudnik Breza), dostavio Federalnom ministarstvu za rudarstvo, a na osnovu trajnih dozvola i dobijene urbanističke saglasnosti koje je izdala Vlada Zeničko-dobojskog kantona. 

Galerija slika

{gallery}9726{/gallery}
Zadnje ažuriranje utorak, 16 decembar 2014 14:36
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved